Spenótos tojás

 

Amikor a mákos gubát készítettem, vesztemre tovább lapoztam a Stahl-könyvben és megakadt a szemem ezen a recepten. Imádom a spenótot, de nem akartam főzeléket készíteni, gondoltam, kipróbálok valami újat. Nos, nem csalódtam, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom a végeredmény. Ebédre mondjuk egy kicsit karcsú, inkább vacsorára ajánlanám, de annak nagyon.

Hozzávalók:

  • 75 dkg mirelit, felengedett leveles spenót
  • 5 dl + 4 evőkanál tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma (nálam fokhagymakrém)
  • 15 dkg sajt
  • só és frissen őrölt bors
  • 1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 4 tojás
  • a tepsi előkészítéshez kevés vaj

Elkészítés:

Kivajazunk egy közepes tepsit.

Egy nagy, magas falú serpenyőbe tesszük a spenótot, a tejszínt. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, és a spenóthoz adjuk. Utána hozzáreszeljük a sajtot, picit megsózzuk, erőteljesen megborsozzuk, és megízesítjük frissen reszelt szerecsendióval. A spenótot mérsékelt lángon 10 percig kevergetve főzzük, majd megkóstoljuk, érezni-e benne lágyan a szerecsendiót. Ha nem, akkor szórunk még hozzá.

A spenótos keveréket egyenletes rétegben belesimítjuk a tepsibe, és egy evőkanállal 4 mélyedést készítünk benne, ide kerülnek majd a tojások. Ezután a tojásokat sorra feltörjük, óvatosan belepottyantjuk a mélyedésbe, úgy, hogy a sárgájuk egyben maradjon, mindegyiket megsózzuk-megborsozzuk, és rájuk csurgatunk 1-1 evőkanál tejszínt.

A spenótos tojást 10-12 perc alatt megsütjük a 180 fokra előmelegített sütőben. Egyszerű, gyors, mégis különleges, érdemes tenni vele egy próbát.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve