Spenótos tojás
Amikor a mákos gubát készítettem, vesztemre tovább lapoztam a Stahl-könyvben és megakadt a szemem ezen a recepten. Imádom a spenótot, de nem akartam főzeléket készíteni, gondoltam, kipróbálok valami újat. Nos, nem csalódtam, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom a végeredmény. Ebédre mondjuk egy kicsit karcsú, inkább vacsorára ajánlanám, de annak nagyon.
Hozzávalók:
- 75 dkg mirelit, felengedett leveles spenót
- 5 dl + 4 evőkanál tejszín
- 3 gerezd fokhagyma (nálam fokhagymakrém)
- 15 dkg sajt
- só és frissen őrölt bors
- 1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 4 tojás
- a tepsi előkészítéshez kevés vaj
Elkészítés:
Kivajazunk egy közepes tepsit.
Egy nagy, magas falú serpenyőbe tesszük a spenótot, a tejszínt. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, és a spenóthoz adjuk. Utána hozzáreszeljük a sajtot, picit megsózzuk, erőteljesen megborsozzuk, és megízesítjük frissen reszelt szerecsendióval. A spenótot mérsékelt lángon 10 percig kevergetve főzzük, majd megkóstoljuk, érezni-e benne lágyan a szerecsendiót. Ha nem, akkor szórunk még hozzá.
A spenótos keveréket egyenletes rétegben belesimítjuk a tepsibe, és egy evőkanállal 4 mélyedést készítünk benne, ide kerülnek majd a tojások. Ezután a tojásokat sorra feltörjük, óvatosan belepottyantjuk a mélyedésbe, úgy, hogy a sárgájuk egyben maradjon, mindegyiket megsózzuk-megborsozzuk, és rájuk csurgatunk 1-1 evőkanál tejszínt.
A spenótos tojást 10-12 perc alatt megsütjük a 180 fokra előmelegített sütőben. Egyszerű, gyors, mégis különleges, érdemes tenni vele egy próbát.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése