Kataifi portokalopita
A költözésre elment az összes szabadságom, ezért idén csak az ízek szárnyán nyaralok. Ennek a gondolatnak a jegyében döntöttem úgy, hogy elkészítem ezt a Vidék ízében talált, különös nevű és egzotikus finomságot, amelynek elkészítése nem nehéz, csak időigényes, és jól rá lehet csodálkozni általa, hogy mit lehet kihozni a cérnametéltből. Elsősorban ínyenceknek ajánlom, de mindenkinek, aki nyitott Kulinária kincseire.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 37,5 dkg cérnametélt
- 20 dkg olvasztott vaj
Sziruphoz:
- 1 narancs leve
- 30 dkg cukor
- 5 dl víz
- 1 fahéjrúd
Krémhez:
- 23,5 dkg görög joghurt
- 12 dkg olívaolaj
- 8 dkg porcukor
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés:
A szirup hozzávalóit egy kis nyeles lábasba tesszük, és közepes lángon 15 perc alatt összeforraljuk.
A tésztát elegyengetjük egy kerek piteformában. Ráöntjük az olvasztott vajat, és az ujjainkkal összemasszírozzuk. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez keverőtálba rakjuk a joghurtot, az olívaolajat, a cukrot, a négy egész tojást, a reszelt narancshéjat, a sót és a sütőport, és teljesen simára keverjük.
A megpirított tésztát kivesszük a sütőből, és tíz percig hagyjuk hűlni. Villával egy kicsit fellazítjuk, ráöntjük a krémet, visszatoljuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kész, kivesszük, hurkapálcával megszurkáljuk, és még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése