Kataifi portokalopita

 

A költözésre elment az összes szabadságom, ezért idén csak az ízek szárnyán nyaralok. Ennek a gondolatnak a jegyében döntöttem úgy, hogy elkészítem ezt a Vidék ízében talált, különös nevű és egzotikus finomságot, amelynek elkészítése nem nehéz, csak időigényes, és jól rá lehet csodálkozni általa, hogy mit lehet kihozni a cérnametéltből. Elsősorban ínyenceknek ajánlom, de mindenkinek, aki nyitott Kulinária kincseire.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 37,5 dkg cérnametélt
  • 20 dkg olvasztott vaj

Sziruphoz:

  • 1 narancs leve
  • 30 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 1 fahéjrúd

Krémhez:

  • 23,5 dkg görög joghurt
  • 12 dkg olívaolaj
  • 8 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A szirup hozzávalóit egy kis nyeles lábasba tesszük, és közepes lángon 15 perc alatt összeforraljuk.

A tésztát elegyengetjük egy kerek piteformában. Ráöntjük az olvasztott vajat, és az ujjainkkal összemasszírozzuk. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez keverőtálba rakjuk a joghurtot, az olívaolajat, a cukrot, a négy egész tojást, a reszelt narancshéjat, a sót és a sütőport, és teljesen simára keverjük.

A megpirított tésztát kivesszük a sütőből, és tíz percig hagyjuk hűlni. Villával egy kicsit fellazítjuk, ráöntjük a krémet, visszatoljuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kész, kivesszük, hurkapálcával megszurkáljuk, és még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Kakaós-kávés zebraszelet

Spenótos tojás