Házi diós kalács




Szép az idő, ugye? Élvezzük a nyárutó ajándékait: kellemes meleg idő, jókat lehet sétálni a kutyussal (mi a meleg miatt sokáig nem voltunk, volt mit bepótolni), vagy jókat lehet beszélgetni a barátokkal.


Jólesne némi harapnivaló a baráti csevejhez, valami könnyű és finom?


Próbáljátok ki ezt:

Házi diós kalács


Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- egy csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 22 dkg puha vaj (vajat hűtőből kivesz, kis tálkába tesz, mikróban néhány másodpercet melegít)
- 22 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
- 4 tojás
- 17,5 dkg tejföl
A töltelékhez
- 10 dkg dió, durvára vágva
- 6 tk barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk cukrozatlan kakaó
A fűszeres morzsához
- 8 dkg finomliszt
- 5 dkg dió, durvára vágva
- 4 tk barna cukor
- 1 nagy csipet sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi só
- 5 dkg hideg vaj, apróra kockázva
Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyérformát.


Először a fűszeres morzsát készítjük el: az első hat hozzávalók összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk.


A tésztához összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel felhabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, végül pedig fakanállal a sütőporos lisztet.


A töltelék hozzávalóit összekeverjük.


Már csak rétegezni kell: a forma aljára 1/3-ad rész tésztát simítunk, és rászórjuk a töltelék felét. Újrázunk. tészta, töltelék, a maradék tészta, majd a  tetejére a fűszeres morzsa.


Mi megtettük, amit kell, most a sütő jön: 50 percig dédelgeti a sütit, majd kihűtés után falatozható.









A recept a Stahl  magazinból.

Jó étvágyat!






-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta