Megrángatom a füledet!




Igen, merthogy ez a süti neve: fülrángatás, azaz korvapuusti. Igen, még mindig finnülünk. EDINÉL részt veszek egy játékban, ahol a finn konyhát kaptam feladatul és mivel az egész család kakaós csiga függő, ezért természetesen nem maradhatott el a finn változat kipróbálása sem.


Miben más a finn csiga, mint a miénk? Két dologban: a sajátos tésztaformázási mód (ami nekem nem igazán jött össze, de elsőre szerintem nem is rossz), a másik pedig a kardamom, ami mélyíti a csokoládé ízét. A tetejéről nem hiányozhat a szórócukor, a finnek ezen túl még egy jó adag porcukorral is megszórják (ezt én kihagytam, így is elég édes). A csiga neve onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz (ez nálam inkább szamárfülre sikerült, de majd legközelebb).


 


Finn kakaós csiga (korvapuusti)







Hozzávalók


Tészta:


- 50 dkg liszt


- 3 dkg élesztő


- 3 dl langyos tej


- 3 tojássárgája


- 10 dkg barna cukor


- 10 dkg olvasztott vaj


- 2 tk őrölt kardamom


Töltelék:


- 20 dkg olvasztott vaj


- 30 dkg porcukor


- 7 dkg kakaó


Tetejére:


- 2 tojássárgája


- szórócukor


Elkészítés:


A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut (elkezd habosodni). 


Hozzáadunk minden hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), bedagasztjuk, majd apránként az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Konyharuhát a tetejére, langyos helyen kb. fél órát hagyjuk pihenni, amíg megkel.


A töltelékhez a porcukrot elkeverjük a kakaóval.


Ha megkelt, elfelezzük a tésztát. A fél adagot kinyújtjuk, bőségesen megkenjünk az olvasztott vaj felével, majd ráhalmozzuk kakaós cukor felét. Nem semmi látvány lesz, de hát egyszer élünk nem igaz? Feltekerjük, a rúdból trapézokat vágunk (nem egyenesen vágjuk fel, hanem ferdén), aztán minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy a fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így a tekercs rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk jégcukorral.


Még egy fél órát kelesztjük, aztán betoljuk a tepsibe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.


Nagyon tömény és nagyon finom! Vigyázat, könnyen párolog!






A recept INNEN
Jó étvágyat!


Megjegyzések

  1. Nagyon jó lett, szerintem így is nagyon jól néz ki és gusztusosan csokis:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs