Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf




Bizony, bizony a tejbegríz nem csak önmagában finom, hanem kuglóftölteléknek is!



Tegnap egyszerre tört rám a tejbegríz- és a kuglófevési roham, ezért logikus volt megkeresni a régen kinézett receptet, és elkészíteni az isteni finom kuglófot. Vacsi: tejbegríz, reggeli: kuglóf (stílszerűen fahéjas tejeskávéval). Élni tudni kell!


Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 0,5 dl tej
- 8 dkg búzadara
- 8 dkg cukor
- 1,5 tk őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítés

A tejet mikróban meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.


A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhát kerít, tálat letakar, jóéjtpuszit ad a tésztának, és egy órára elküldi aludni.


Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt: minden hozzávalót beleteszünk egy lábosba, és megfőzzük. Barát(h)i tanács: készítsünk dupla adagot, és vacsira együnk fahéjas tejbegrízt, önsanyargasson más! 


A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, a fahéjas tejbegrízzel megkenjük:



A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket:


A fonatot kivajazott kuglóf formába tesszük, ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is:



Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tol, kb. 45 perc alatt készre süt (tűpróba!)



Jó étvágyat!


Megjegyzések

  1. Örülök, hogy tetszik az ötlet, próbáld ki, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Hűha! Ez igen jól hangzik! Imádom a tejbegrízt... na jó, és a kuglófot is. :)))

    VálaszTörlés
  3. Akkor próbáld ki a kettőt együtt, nagyon finom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs