Tripla zöldborsós rizottó

 

 

tripla zöldborsós rizottó 010

 

Szerettetek már bele ételbe pusztán a színe alapján? Velem pont ez történt. Amikor Mautner Zsófi  a műsorában zöldborsós rizottót készített, annyira belezúgtam abba az élénkzöld, harsogó színbe, amelyben az étel pompázott, hogy egyszerűen muszáj volt elkészítenem. Még az sem szegte a kedvemet, hogy tripla helyett végül csak dupla zöldborsós rizottó sikeredett, ugyanis nem volt zöldborsó a zöldségesnél, vagyis a zöldborsó héja sajnos kimaradt, a mirelit borsó maradt mentsvárnak. Így is isteni finom volt!

 

Tripla zöldborsós rizottó


Hozzávalók:

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 40 dkg rizottó rizs

- 2,5 dl fehérbor

- 8 dl húsleves (igen, még mindig kockából, pedig megvan a nem túl bonyolult alaplé recept, de ha a lustaság fájna, kiabálnék)

- 12 dkg reszelt sajt

- 50 dkg zöldborsó

- 50 dkg zöldborsó friss, pucolt héja (ez ugye nálam most sajnos elmaradt)

A húsgolyókhoz:

- 50 dkg darált sertéshús

- 2 ek olívaolaj

- só, bors

- két marék rezselt sajt

Elkészítés

Mielőtt nekiállnák az ételnek, tudatosítsuk magunkban, hogy a rizottó mellett ott kell állni, én közben kényelmesen elolvastam egy újságot, de fakultatív, hogy ki mivel foglalja le magát a kissé lélekölő rizskavargatás közben.

Ha túlléptünk a fenti problémán, gyürkőzzünk neki a főzésnek.

Első lépésként feltesszük főni a vizet a zöldborsó héjával. Ha héjhiányban szenvedünk, csak simán felforraljuk a vizet.

Amíg a víz forr, nekiállunk a húsgolyó elkészítésének. Egy nagy tálba tesszük a húst, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Ezt az egészet kis kezünkkel összedolgozzuk, majd a masszából golyókat formázunk, egy serpenyőben olajat hevítünk, és nemes egyszerűséggel kisütjük a golyókat. 

A hús sütögetése közben haladunk tovább. Ha felforrt a víz, 40 dkg zöldborsót borítunk bele, néhány percig főzzük, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük, egy magas falú műanyag edényben pürésítjük (aki szeret műsoron kívül konyhát takarítani, az nyugodtan hagyja ki a magas falú edényt...).

A hagymát felaprítjuk, vaj és olívaolaj keverékén nagy serpenyőben megpároljuk, majd beleöntjük a rizst, néhány percig pirítjuk, ezután felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.

És akkor indulhat a rizottó készítés: magunkhoz vesszük a húslevest, és merőkanalanként szépen adagoljuk a rizshez, és kevergetjük. Kb. 20 perc alatt jutunk el az utolsó merőkanálig, ekkor hozzáadjuk a rizshez a zöldborsó pürét, és a maradék egész zöldborsót. Beletesszük a reszelt sajtot, és néhány kocka vajat. Néhány percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, mire kifújjuk magunkat langyos lesz, és már ehetjük az isteni finom ebédet.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs