Alvé




Győzelem! Sikerült letölteni az első képeket a telefonról! Nagy az öröm! Természetesen nem ment magamtól, kollegális segítséget kellett igénybe vennem, amit e helyen is szeretnék megköszönni. Le vagyok döbbenve azon, hogy milyen jó minőségű fényképeket lehet készíteni a telefonnal. Zsuzsika éppen felfedezi a technika csodáit..De jobb később, mint soha, nem? 


Na jó, lépjünk túl a technikán (azért még el fog tartani egy darabig, míg magamhoz térek, de minden csoda három napig tart). Essen most már szó a nasiról is, végülis ezért vagyunk itt alapvetően. 


A filmes sulinak köszönhetően felfedeztem, hogy a házban van egy csomó olyan hely, amit fel tudok használni a gasztroképekhez. Az első kísérlet eredményét fenn láthatjátok, ez a kép nem egy kávézóban készült, hanem a házi bárban (mert ilyen is van nálunk, amiben csak az a poén, hogy sem apukám, sem én nem iszunk alkoholt, vagyis nem használjuk agyon a helyiséget). 


A mai finomság annak köszönhetően született meg, hogy kicsit túl sok tojásfehérje halmozódott fel a hűtőben (konkrétan nem tudtam becsukni a mélyhűtő ajtaját), ezért olyan receptet kerestem, amelynek segítségével csökkenteni tudom a készletet. Valami különleges, mégis egyszerűen elkészíthető nasiságra vágytam, amit meg is találtam a Vidék Íze című újságban. Isteni finom, mindenkinek csak ajánlani tudom!





Alvé




 Hozzávalók:


 - 4 ostyalap


- 55 dkg cukor (igen, ennyi. nem volt szempont, hogy diétás legyen a süti..)


- 32 dkg méz


- 1 dl víz


- 8 tojásfehérje


- 5 dkg darált dió


- tortabevonó


Elkészítés


A mézet összekeverjük a vízzel és 30 dkg cukorral egy lábosban, feltesszük a tűzhelyre, és addig főzzük, amíg szép karamellszínű nem lesz (kb. 10 perc). 


A tojásfehérjéből a maradék 25 dkg cukorból kemény habot verünk. Óvatosan beleforgatjuk a karamellizált cukrot, és tovább verjük kihűlésig, majd hozzáadjuk a darált diót is.


És gyakorlatilag készen is vagyunk, már csak az összeállítás van hátra.


Tepsit kerítünk, az aljára két ostyalapot teszünk, rákenjük a karamelles habot, majd mehet rá a másik két ostyalap. A tetejét bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és egy jó kávéval elfogyasztjuk.



Jó étvágyat!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs