Fügés csokoládékoszorú





Igazából egyáltalán nem ezt a sütit terveztem elkészíteni, de a spájzban szembetalálkoztam egy csomag magában szomorkodó asztalt fügével. Erre jó csokoholistaként azonnal eszembe jutott, hogy a Stahl konyhája csokis különszámában láttam egy csokis-fügés nasit. Újságot előkerít, receptet megkeres, azonnal beleszeret, hozzávalókat beszerez, megsüt, majd behabzsol. Isteni finom!





Fügés csokoládékoszorú




Hozzávalók:


- 12 dkg liszt


- 5 dkg durvára vágott dió


- 1 ek kakaópor


- 1 tk szódabikarbóna


- 1 késhegynyi só


- 15 dkg vaj


- 15 dkg barna cukor


- 1 dl víz


- 5 dkg étcsoki


- 1 narancs leve és reszelt héja


- 10 dkg mazsola


- 30 dkg aszalt füge, apróra kockázva


- 0,5 dl konyak


- 2 tojás


A tetejére:


- 3 ek baracklekvár


- 2 ek kakaópor


- 1 ek porcukor


Elkészítés:


Egy kis lábosban összevegyítjük az első 5 hozzávalót.


Egy nagyobb lábosban mérsékelt lángon összeolvasztjuk a vajat, a cukrot, a vizet és a csokit. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a narancslevet, a mazsolát, a fügét és a konyakot, majd kihűtjük.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Olvasztott vajjal kikenünk egy koszorúformát, majd behintjük liszttel.


A vajas keverékbe fakanállal egyenként belekeverjük a tojásokat, és a lisztes keveréket. 


A tésztát elsimítjuk a koszorúformában, és kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálra.


A tetejét megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a kakaóporral és a porcukorral. Szeleteljük, habzsoljuk.




Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta