Rumos-diós kocka





A Stahl magazin csokis különszáma merénylet a kilók ellen. Már rengeteg receptet elkészítettem belőle, de még több van, amit még mindenképpen ki kell próbálnom. Igazából teljesen mást akartam sütni, de vesztemre az erről a finomságról készült fotó virított a fügés csokoládékoszorúval szembeni oldalon. Másodpercek alatt vesztem el, korábbi terv kuka, még szerencse, hogy volt otthon minden szükséges hozzávaló, kezdődhetett a sütés. Kicsit macerás és nem két perc alatt van készen, de érdemes nekiállni, mert isteni finom!





Rumos-diós kocka




Hozzávalók:


Tésztához:


- 2 ek liszt


- 4 ek kakaópor


- 4 ek darált dió


- 1/2 tk sütőpor


- 1/4 tk só


- 8 tojás


- 3+5 ek cukor


Töltelékhez:


- 20 dkg darált dió


- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)


- 3 dl habtejszín


- 3 dl tej


- 4 ek liszt


- 1 dl rum


- 10 dkg fehér csoki


- 25 dkg puha vaj


- 25 dkg porcukor


Az összeállításhoz:


- 1 dl tej


- 0,5 dl rum


- kakaópor


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es tepsit.


Egy kisebb tálban összekeverjük az első 5 hozzávalót.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből 3 ek cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat 5 ek cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habot, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).


Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a tölteléket.


A diót, a vaníliakivonatot és a tejszínt egy nagy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve összefőzzük. A tejet és a lisztet kézi habverővel csomómentesre keverjük egy kis tálban, hozzáadjuk a diós tejszínhez, és az egészet fakanállal kevergetve kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, majd lefedjük folpackkal és félretesszük hűlni.


A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.


A vajat és a porcukrot robotgéppel összehabosítjuk egy nagy tálban, aztán beledolgozzuk a kihűlt diókrémet, és a langyos csokoládét.


Nagyjából készen vagyunk, már csak az összeállítás van hátra. A tejet és a rumot egy kis tálban összekeverjük. A piskótát két lapra vágjuk. Na most ez a művelet nekem nem jött össze, valamiért ráragadt a tészta a sütőpapírra, ezért maradt az a módszer, hogy a piskóta egyben marad, és a tetejére megy a krém. Nem lett olyan szép, mintha kettévágtam volna, de isteni finom volt, tehát nem zavart ez a kis malőr.


Tehát a piskótát kettévágjuk,meglocsoljuk a rumos tej felével, mehet rá a krém fele, újra piskótalap, a rumos tej másik fele, majd a krém másik fele. Ha hozzám hasonlóan kis balesetet szenved a piskóta, akkor egyszerűen meglocsoljuk a rumos tejjel, és rásimítjuk a krémet. 


Egy éjszakára mehet a hűtőbe, hogy megszilárduljon a töltelék, aztán jól megszórjuk kakaóporral, felkockázzuk, és a sokadik szeletnél elkezdünk beszélni a fejünkkel, hogy most már tényleg abba kellene hagyni...







Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta