Fonott kalács





Gyenge vagyok. Gyenge és mohó. Amióta vesztemre megvettem a Nők Lapja Konyha Desszert különszámát, folyamatosan csábulok elfelé a jobbnál jobb receptek és a gyönyörű fotóknak köszönhetően. A személyi edzőmnek, Krisztának innen üzenném, hogy ez az újság tehet róla, hogy érdemben nem tudok áttérni a fogyókúrás reggelikre! A frissen sült kalács (kuglóf, és mi minden lesz még sütve ebből a különszámból!) illata össze sem hasonlítható az egészséges, ámde nem túl finomnak ígérkező reggeli lehetőségével. Pedig ugye azért tornázom annyit, hogy meglegyen az eredménye, és ahhoz ugye csökkenteni kellene a szénhidrátot. Hát, egyszer majd csak sikerül...


A kalácsban semmi különös nincs az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik, éppen ezért sajnos rekord gyorsan el is fogy...





Fonott kalács




Hozzávalók:


- 3 dl tej


- 2,5 dkg élesztő


- 5 dkg cukor


- 50 dkg liszt


- 1 tk só


- 5 dkg puha vaj


- 1 cs vaníliás cukor


- 1 citrom reszelt héja


- 1 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tojássárgáját, belereszeljük a citromot, és begyúrjuk a tésztát.  Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.


Három részre osztjuk a megkelt tésztát, és lisztezett felületen hengerré sodorjuk őket, majd összefonjuk a három rudat. Egy püspökkenyér formát kivajazunk és lisztezünk, beletesszük az összefont tésztát. Ismét tiszta konyharuha, ismét meleg hely, ismét duplára kelesztés. 


Egy tojást felverünk, és megkenjünk vele a megkelt tészta tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeletel, habzsol!




Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta