Narancsos-ricottás rizsfelfújt





Alapvetően nem vagyok egy nagy rizsfelfújt fan, de persze nem vetem meg ezt az egyszerű, de nagyszerű étket, melynek eddig még csak alapváltozatait készítettem el (sima és - természetesen - csokis). Ámde a Stahl magazin tavaszi számát lapozgatván azonnali szerelembe estem egy különleges változattal: a narancsos-ricottás kombót ki kellett próbálnom! Meg is tettem, nem is bántam meg! Kicsit macerás összeállítani, de a mennyei íz mindenért kárpótol! Rizskoch de luxe!





Narancsos-ricottás rizsfelfújt




Hozzávalók:


- 25 dkg rizottó rizs


- 8,5 dl tej


- 1 vaníliarúd és kikapart magjai


- 1/2 citrom héja, krumplihámozóval lehántva


- 1+1 csipet só


- 5 dkg vaj


- 8 tojás


- 20 dkg cukor


- 1 narancs reszelt héja


- 0,5 dl narancslikőr


- 50 dkg ricotta


- 4 dkg mazsola


- mandula vagy fenyőmag a tetejére


Elkészítés:


Egy nagyobb lábosba tesszük a rizst, a tejet, a vaníliarudat és a kikapargatott magjait, a citromhéja, valamint 1 csipet sót. Felforraljuk, aztán lefedve és néha megkeverve lassú tűzön krémesre főzzük (kb. 15 perc). A tejes rizsbe keverjük a felkockázott vajat, és hűlni hagyjuk.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a narancshéjjal és a narancslikőrrel. Belekeverjük a ricottát, majd a mazsolát is.


A kihűlt rizsből kibányásszuk a vaníliarudat és a citromhéjat, aztán hozzáadjuk a tojásos-ricottás keverékhez. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. 


És ennyi, készen vagyunk, a többit elvégzi helyettünk a sütő: a tortaformába öntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk a mandulával /fenyőmaggal, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért nagyon nehéz kivárni, amíg szeletelhetővé hűl a finomság, de utána már semmi sem állhat a a habzsolás útjába!




Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta