Sváb tojásos nokedli tavaszi pestós jégsalátával





Már elég régen készülök egy jó kis tojásos nokedli elkészítésére. Mivel itt a tavasz, természetesen salátával. De mindig csak halogattam, mindig akadt egy érdekesebb recept, aztán amikor végiglapoztam a Stahl magazin tavaszi számát, azonnal megakadt a szemem egy felturbózott tojásos nokedlin, és azonnal tudtam, hogy a vasárnapi ebéd kérdése ezzel eldőlt. Ráadásul életemben először készítettem pestót, ezért kicsit izgultam, hogy milyen lesz a végeredmény. Kár volt, természetesen isteni finom lett, fel lett véve a családi repertoárba. Azon pedig jót nevettem, hogy ahhoz képest, hogy mennyire utálok nokedlit szaggatni, újabban egyre gyakrabban hajtom végre ezt a műveletet:-)





Sváb tojásos nokedli tavaszi pestós jégsalátával





 


Hozzávalók:


Pestóhoz:


- 10 dkg medvehagyma


- 1,5 dl extraszűz olívaolaj


- 1 kisebb erős zöldpaprika (én kihagytam, mert nem szeretem)


- 7 dkg dió, durvára vágva


- só, bor


Tojásos nokedlihez:


- 50 dkg liszt


- 2 tojás


- 4 dl víz


- 1,5 tk só


- 10 dkg húsos szalonna/ bacon apróra kockázva


- 1 nagy fej vöröshagyma, felkarikázva


- 6 tojás


- 5 dkg vaj


- 1 fej jégsaláta, a torzsája nélkül, vékony szeletekre vágva


Elkészítés:


Elkészítjük a pestót. A medvehagymát forró víz alá tartjuk néhány másodpercre, majd hideg víz alatt frissítjük, végül kinyomkodjuk belőle a vizet. Apróra vágjuk, turmixgépbe tesszük. Felöntjük az olívaolajjal, és belekarikázzuk a zöldpaprikát (nálam ez a lépés kimaradt). Laza csuklóval elindítjuk a turmixgépet, és megvárjuk, amíg pépes lesz az elegy. Hozzáadjuk a  diót, sózzuk, borsozzuk, ismét turmixolunk. És ennyi, készen vagyunk, tálalásig félretesszük a zöld szépséget.


A nokedlitészta következik. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a 2 tojást, a 4 dl vizet és a 1,5 tk sót. Elkeverjük, majd hagyjuk pihenni a tésztát.


Egy nagy lábosban elkezdünk forralni 4 liter, enyhén sós vizet.


A bacont/szalonnát egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymakarikákat, és időnként megkeverve karamellesre pirítjuk. A változatosság kedvéért ezt is félretesszük.


Egy mélyebb tálban elhabarjuk a tojásokat. 


Az általam legutáltabb művelet következik, azaz a nokedliszaggatás. A forrásban lévő vízbe tesszük a tésztát a nokedliszaggató segítségével. Megvárjuk, míg feljön a víz tetejére, ez után még 3 percig főzzük, és kiszedjük egy nagyobb tálba (élmény lesz a mosogatás a végén...).


Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a még meleg nokedlit, majd ráöntjük az elhabart tojásokat, és jól összekeverjük, majd levesszük a tűzről.


Már csak a tálalás van hátra. Egy tálra szedünk egy adagot a tojásos nokedliből, ráhalmozzuk a hagymás bacont, majd a pestóval elkevert jégsalátával körbepakoljuk. Egyszerű, mégis különleges finomság, érdemes kipróbálni, vigyázat, függőséget okoz!




Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs