Tejfölös pogácsa


Idén húsvétkor sok édes sütit követtem el, ezért előállt az a ritka helyzet, hogy valami sósat szerettem volna enni. Semmi különlegesre nem vágytam, ezért hamar a pogácsa mellett döntöttem. már csak az volt a kérdés, hogy milyen legyen az ízesítése. A hűtőben rábukkantam egy nagy doboz tejfölre, így ez a probléma is gyorsan megoldódott, már csak egy jó recept kellett. Gyorsan rá is leltem a megfelelőre Gizinél, kezdődhetett a sütés. Gyorsan megvan, még gyorsabban elfogy, mert nagyon finom!

 

Tejfölös pogácsa

 

 

DSC_2877[1]

 

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt

- 15 dkg zsír

- 2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez

- 3 dkg élesztő

- 2 dl tejföl

- 1 dl tej

- só

- reszelt sajt

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a puha zsírt (mikróba tesszük, másodpercek alatt megvan), a tojássárgákat, a tejfölt, a sót és a tejes élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.

Ha megkelt, kinyújtjuk (vastagra hagyjuk a tésztát), a tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a felvert egész tojással. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Tiszta konyharuha, 15 perc pihi. Ezután 180 foka előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs