Kávé torta


 


Igazából teljesen mást akartam sütni, de hirtelen a semmiből az a gondolat ragadta meg elmémet, hogy nekem kávétorta kell! Azonnal bevettem magam a receptjeim közé, de jó ideig nem találtam semmi olyasmit, ami megragadta volna a fantáziámat. Végül eszembe jutott, hogy nemrégiben láttam Koskacukornál egy ínycsiklandozó kávétorta receptet. A kérdés ezzel megoldódott, gyorsan előkerítettem a receptet. A szombati munkanap után éppen jó kikapcsolódás volt elkészíteni ezt a kicsit macerás, de isteni finom tortát.

 

Kávé torta

20140511_123359[1]

Hozzávalók:

Diós piskóta:

- 5 dkg darált dió

- 2,5 dkg liszt

- 1 tk sütőpor

- 3 tojás

- 6 dkg cukor

Kávés piskóta:

- 0,5 dkg instant kávé

- 5,8 dkg liszt

- 1 tk sütőpor

- 3 tojás

- 6 dkg cukor

Kávé krém:

- 2 cs vaníliás pudingpor

- 5 ek cukor

- 6 dl tej

- 2 dl kávé

- 25 dkg mascarpone

- 2 dl habtejszín

Továbbá:

- néhány db babapiskóta

- 1 dl kávé

- 2 ek cukor

- kakaópor

Elkészítés:

A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a dióval elkevert lisztet.  Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.

A kávés piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a diósnál, csak a liszthez instant kávét keverünk. A piskótalapokat kihűtjük.

A krémhez felforraljuk a tejet, miközben egy kis tálban csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot a kávéval. Hozzáöntjük a tejhez, és sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a habbá vert tejszínhabot.

Már csak a torta összeállítása van hátra. A tortaforma aljába tesszük a kávés piskótát, mehet rá a krém 1/3-a. A kávét mikróban összemelegítjük a cukorral, ebbe belemártogatjuk a babapiskótákat. A krémre sorakoztatjuk egymás mellé a babapiskótákat. Erre jöhet a krém másik 1/3-a, majd a diós piskóta. A maradék krémet a tetejére halmozzuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük, és gátlások nélkül irigyeljük magunkat habzsolás közben.

20140511_1235031

 

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs