Limoncellós savarin eperrel




Nagyon régen készülök már savarin-t sütni, de mindig halasztgattam. Aztán most, hogy nagyon sok eper volt itthon és a hűtőtakarítás során találtam egy kevés limoncellót, azonnal tudtam, hogy most jött el az idő, hiszen régen kinéztem már magamnak a receptet Mohánál. A kelesztgetések miatt időben sokáig tart az elkészítése, de valójában nincs sok munka vele, és nagyon finom a végeredmény, érdemes kipróbálni!





Limoncellós savarin eperrel




Hozzávalók:


Tésztához:


- 50 dkg liszt


- csipet só


- 10 dkg olvasztott vaj


- 4 tojás


- 5 dkg cukor


- 2,5 dkg élesztő


- 1 dl tej


- 1 tk vaníliakivonat


- 1 citrom reszelt héja


Sziruphoz:


- 2,5 dl víz


- 1,25 dl limoncello


- 1,25 dl citromlé


- 10 dkg cukor


Tálaláshoz:


- tetszőleges mennyiségű eper vagy más gyümölcs 


Elkészítés:


A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.


Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot, a vajat, végül az élesztős tejet és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztjük.


Egy koszorúformát vajazunk és lisztezünk, beletesszük a tésztát , majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb 1 óra alatt duplára kelesztjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lefedjük alufóliával).


Elkészítjük a szirupot: egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot, kis lángon néhány percig forraljuk, majd hozzáöntjük a limoncellót és a citromlevet, levesszük a tűzről.


A még meleg tésztát több helyen megszurkáljuk, kanállal lassan, apránként locsolgatjuk a sziruppal. A tésztától függ, mennyit vesz fel, figyelni kell, hogy ne ázzon át a piskóta! (nekem elég volt a szirup fele).


Ha kihűlt a sütemény, egy tálra borítjuk, a közepébe gyümölcsöt halmozunk, szeleteljük és gátlások nélkül bekebelezzük. Vigyázat, függőséget okoz!




Jó étvágyat!



Megjegyzések

  1. Nagyon finom, bár én a kisebb verziókat sütöttem meg :) Könnyű kis gyümölcsös csemege :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs