Ribizlis-kakaós rácsos





Már régen elhatároztam az idei nyári gasztro programomat: megtanulok rendesen pitét sütni. Elég komoly problémáim vannak ugyanis a műfajjal, konkrétan mindig szénné égetem a tésztát, el nem tudom mondani, hányszor vágtam bele a kukába válogatott szidalmak közepette a rommá szenesedett sütit a kukába. Nem tudtam rájönni, hogy mi lehet a probléma, ennél sokkal bonyolultabb desszerteket is sikerrel abszolváltam, és mivel nem nem tűröm túl jól a kudarcot, ezért inkább hanyagoltam a pitesütést. Ámde nemrégen végignéztem a Mautner Zsófi szakácskönyvéhez mellékelt CD-t, és azonnal rájöttem, hol a gond. Túlgyúrtam a tésztát, és túl sok lisztet használtam a nyújtásnál, ennyi. Mivel ezek könnyen orvosolható hibák, ezért minél gyorsabban tesztelni akartam újdonsült tudományomat. Amikor a SPAR-ban gyönyörű ribizlit sikerült vennem, azonnal eszembe jutott, hogy a Stahl magazin nyári számában láttam egy ínycsiklandozó ribizlis pite receptet, ezért nem haboztam sokat, azonnal nekiálltam a sütinek. Meglepően gyorsan haladtam, alig győztem kivárni a másnap reggelt, hogy megkóstolhassam végre a művemet, és nagy volt az öröm, mert isteni finom lett! Pitére fel!





Ribizlis-kakaós rácsos




Hozzávalók:


Tésztához:


- 25 dkg liszt


- 3 ek kakaópor


- 5 dkg cukor


- 1/4 tk só


- 15 dkg hideg vaj


- 1 tojássárgája


- 1 dl tejszín


Töltelékhez:


- 50 dkg ribizli


- 15 dkg cukor


Egyebek:


- a piteformához vaj


- a nyújtáshoz kevés liszt


- a kenéshez 1 tojássárgája


Elkészítés:


Végy egy nagyobb tálat. Tedd bele (stréberek szitálhatják is) a lisztet, a kakaót, a cukrot és a sót. Vágd apró kockákra a vajat és kis kezeddel morzsold össze a lisztes keverékkel.


Egy kis tálban keverd el a tojássárgáját a tejszínnel, add hozzá a nagyobb tálban lévő többi cucchoz. Ismét gyúrhatsz karra, mert kézzel kell gyorsan összegyúrni a tésztát, amelyet bucira kell formázni, el kell osztani kétfelé,  1/3-2/3 részben. Ragadj folpackot, mindkét tésztát csomagold be, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.


Előtte azonban melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy piteformát.


A töltelékhez először elvégezzük azt a nem túl szívderítő feladatot, hogy leszemezzük a ribizlit: egy kézbe a ribizlifürt, a másikkal gyorsan lesöpörjük a szemeket az ágról. Ezzel a művelettel jól el lehet lenni, ezért célszerű valami jó zenét hallgatni vagy filmet nézni közben. De egyszer ennek a megpróbáltatásnak is vége lesz, és már csak annyi a  dolgunk, hogy egy nagyobb lábosba öntjük a ribizliszemeket, ráborítjuk a cukrot, felrakjuk a tűzre, és addig főzzük kevergetve, amíg a szemek összetöppednek, és a leve kissé besűrűsödik. (kb. 10 perc).


Elővesszük a nagyobbik rész tésztát a hűtőből, kevés liszttel behintett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd a piteformába nyomkodjuk úgy, hogy a forma peremét is befedje. Az alját villával megszurkáljuk, és már mehet is a sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt elősütjük.


Közben a kisebb tésztadarabot is kinyújtjuk, majd derelyevágóval csíkokat vágunk belőle.


A tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk a ribizlis tölteléket, majd a tésztacsíkok egyik felét a tetejére fektetjük, a másik felét pedig keresztirányban, rácsszerűen igazítjuk rá a sütire.


A rácsokat tojássárgájával megkenjük, majd a formát visszatoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kihűlt, szeleteljük és habzsoljuk.






Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs