Citromos kalács








Volt még egy kevés bazsalikomos retekkompót (bár rohamosan fogy), nem volt kérdés, hogy az lesz a reggeli, de a fejembe vettem, hogy kaláccsal szeretném megenni. Már csak merült fel kérdésként, hogy milyen ízesítésű legyen. Mivel  néhány citrom árválkodott a hűtőben, ezért ez a probléma gyorsan megoldódott, ráadásul eszembe jutott, hogy Gesztenyénél milyen ínycsiklandozó citromos kalácsot láttam, nem hezitáltam sokáig, azonnal nekiálltam a sütésnek. Nem csalódtam a receptben, egyszerű, gyors és isteni finom!








Citromos kalács




Hozzávalók:


- 40 dkg liszt


- 2 dkg élesztő


- 1 dl tej


- 1,5 dl habtejszín


- 5 dkg cukor


- 1 tojás + 1 a lekenéshez


- csipet só


- 1 citrom reszelt héja és leve


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a citrom reszelt héját és levét, a habtejszínt, és végül a tejes élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.


A tésztát három részre osztjuk, lisztezett felületen egyenként rudat sodrunk belőlük, majd összefonjuk őket. Vajazott, lisztezett püspökkenyérformába tesszük, ismét tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeleteljük, és reggelire/vacsorára gyorsított ütemben elfogyasztjuk.




Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta