Csirkemell-paprikás hagymás burgonyagombóccal





Imádom feldobni a hagyományos ételeket különleges hozzávalóval, ezért azonnal megakadt a szemem Hadarik Rita szakácskönyvében ezen a recepten. Paprikás csirke nem nokedlivel, hanem hagymás burgonyagombóccal? Nahát, ez vajon milyen lehet? Utána kellett járnom, ezért mivel most hétvégén úgysem volt jó idő, kedvem támadt hosszabban a konyhában tevékenykedni, így a vasárnapi ebéd különlegesen finomra sikeredett, pedig semmi különleges hozzávalót nem használtam hozzá!





Csirkemell-paprikás hagymás burgonyagombóccal







Hozzávalók:


Hagymás burgonyagombóchoz:


- 60 dkg burgonya


- só


- 1 vöröshagyma


- 2 ek olívaolaj


- 2 tojás


- 10 dkg liszt


Paprikás csirkemellhez:


- 1 ek zsír


- 1 vöröshagyma


- 1 gerezd fokhagyma


- 15 dkg paradicsom


- 2 tk pirospaprika


- 60 dkg csirkemellfilé


- 15 dkg tejföl


Elkészítés:


A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. A hagymát finomra vágjuk, és olajon megpirítjuk. Az összetört burgonyához adjuk a pirított hagymát, a tojásokat és a lisztet, összegyúrjuk, félretesszük.


A paprikáshoz egy nagyobb lábosban a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot olajon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, majd 15 percig pároljuk, ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ekkor belekeverjük a tejfölt, egyet rottyantunk rajta, és elzárjuk a gázt.


Amíg a paprikás fő, nagyobb párolóbetétes edény lyukacsos részének az alját néhány csepp olajjal átkenjük. A burgonyás masszából enyhén olajos kézzel golyókat formázunk, majd a párolóbetétre rakosgatjuk. Az edénybe vizet öntjük, felforraljuk. Ráhelyezzük a gombócokkal megrakott betétet, lefedjük és 12 percig gőzöljük. Ha készen vagyunk, egy serpenyőben olajat hevítünk, petrezselymet teszünk bele, és megforgatjuk benne a gombócokat. 


És már készen is van a finom ebéd, csak tálalni kell a gombócokat a paprikással, és indulhat a habzsolás. Kicsit macerás, de megéri bíbelődni vele, mert isteni finom!










Jó étvágyat!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs