Csokis grízes kalács





Nincsenek véletlenek. Éppen azon morfondíroztam, hogy mit süssek reggelire, amikor szembejött velem a neten Rozmaringeső csodálatos kalácsa, és mivel hatalmas tejbegríz-rajongó vagyok, a kérdés ezzel másodpercek alatt eldőlt. Természetesen dupla tölteléket készítettem, és a maradék adagot jóízűen elfogyasztottam, merthogy tejbegrízből soha nem elég, ugyebár. Gyorsan elkészül, különleges és isteni finom!





Csokis grízes kalács







Hozzávalók:


Tésztához:


- 60 dkg liszt


- 5 dkg olvasztott vaj


- 4 dl tej


- 5 dkg élesztő


- 2 ek cukor + 1 tk az élesztőhöz


- 2 tk só


Töltelék:


- 6 dl tej


- 5 ek búzadara


- 10 dkg étcsoki


- 3 ek cukor


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, végül az élesztős tejet és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.


Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, beletesszük a búzadarát, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a csokit és a cukrot, majd félretesszük hűlni.


A megkelt tésztát kettéosztjuk. A fél adagot három részre osztjuk, egyenként mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Amikor mindhárom henger készen van, összefonjuk őket, és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. A másik adaggal ugyanígy járunk el, a két kalácsot letakarjuk tiszta konyharuhával, 15 percig kelesztjük. Ezután lekenjük őket egész tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, szeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval tökéletes reggeli/vacsora!








Jó étvágyat!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs