Szilvás-túrós pite





Túrós pite sütésre készültem, azonban a zöldségesnél gyönyörű szilvák kellették magukat, nem tudtam ellenállni nekik, jól felpakoltam belőlük. Hazaérve elkezdtem töprengeni, hogy milyen süti készüljön a gyümölcsből, de továbbra is ragaszkodtam a túrós pite ízéhez. Hirtelen eszembe jutott, hogy Gizinél egyszer láttam egy túrós-szilvás receptet, gyorsan megkerestem, megörültem, hogy nem bonyolult, és már estem is neki a sütésnek. Egyszerű, de mennyei finomság!





Szilvás-túrós pite










Hozzávalók:


Tésztához:


- 30 dkg liszt


- 2 tojássárgája


- 1 ek porcukor


- 2 cs vaníliás cukor


- 15 dkg vaj


- 0,5 dl tej


- 2,5 dkg élesztő


- csipet só


- reszelt citromhéj


Töltelékhez:


- 50 dkg túró


- 1 kg szilva


- 20 dkg porcukor


- 2 cs vaníliás cukor


- 1/2  cs vaníliás pudingpor


- 2 tojásfehérje


- reszelt citromhéj


Szóráshoz:


- 10 dkg darált dió


- 1 tk őrölt fahéj


- 1/2 cs vaníliás pudingpor


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és végül a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kettőbe vesszük a tésztát és két gombócot formálunk. Egy tányérra helyezve a hűtőbe tesszük őket, amíg elkészítjük a tölteléket.


A szilvát alaposan megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk belőle a magokat.


Egy nagy tálban elkeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a pudingporral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a tűrós masszához.


Egy kisebb tálban elkeverjük a darált diót a vaníliás pudingporral és az őrölt fahéjjal.


Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, lisztezett felülten kinyújtjuk egy kisebb tepsi méretűre. Ezután beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe (én sodrófára tekerve szoktam végrehajtani a műveletet)


A diós keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán, rákanalazzuk a túrós tölteléket, elsimítjuk. Ezután szorosan rásorakoztatjuk a félbevágott szilvákat a töltelékre. 


A másik tésztagombócot is kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen azt is tepsi méretűre nyújtjuk, ráhelyezzük a szilva tetejére. Egy ecsettel vékonyan lekenjük a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn megbökdössük.


180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, megszórjuk porcukorral és gyorsított ütemben behabzsoljuk.










Jó étvágyat!



Megjegyzések

  1. Kedves Zsuzsa! Nagyon guszta lett a pitéd, örülök hogy Neked is ízlett. Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs