Diós-narancsos sütőtöktorta









Kitört rajtam a sütőtökmánia, így egyértelmű volt, hogy ezen összetevő lesz a hétvégi torta főszereplője. Mellé durvára vágott diót álmodtam magamnak, így erre a kombinációra kerestem receptet a neten, és természetesen hamar rá is leltem a megfelelőre. Mautner Zsófi nem tud hibázni, biztos a finom végeredmény, így nem hezitáltam sokat, gyorsan össze is dobtam az ínycsiklandozó tortát. Egyszerű, gyors és mennyei desszert!





Diós-narancsos sütőtöktorta







Hozzávalók:


Tésztához:


- 15 dkg sima liszt (részemről kilófaló, mert ugye életmódváltás van)


- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt


- 20 dkg (barna) cukor


- 2 tk szódabikarbóna


- 2 tk sütőpor


- 15 dkg dió


- 10 szem aszalt sárgabarack


- 4 tojás


- 15 dkg olvasztott vaj


- 1 narancs héja és felének a leve


- 50 dkg sütőtök, reszelve


- 1/2 tk őrölt gyömbér


- 1/2 tk fahéj


- 1/2 tk szegfűszeg


- csipet só


Krém:


- 25 dkg natúr krémsajt


- fél narancs leve


- 5 dkg vaj


- 5 dkg porcukor


- 1 tk vaníliakivonat


- tetszés szerinti dió, durvára vágva


Elkészítés:


A sütőtököt megpucoljuk és nyersen lereszeljük.


Az aszalt sárgabarackot apróra, a diót durvára vágjuk.


Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a  sót és a fűszereket: a fahéjat, az őrölt gyömbért és a szegfűszeget.


Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral, az olvasztott vajjal és a narancs héjával és felének a levével. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sütőtököt. majd a lisztes keveréket. Végül hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackot és a durvára vágott diót. 


Egy tortaformát kiolajozunk, az alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 


Gyorsan összedobjuk a nem túl bonyolult krémet: egy tálban elkeverjük a natúr krémsajtot a porcukorral, az olvasztott vajat, a fél narancs levét és a vaníliakivonatot. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ha kihűlt a piskóta a tetejére kenjük a krémet, és megszórjuk durvára vágott dióval. Szeleteljük, habzsoljuk ezt az igazi őszi tortát, amelynek nemcsak az illata mennyei, hanem az íze is!







Jó reggelt!



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta