Zsályás sütőtökfőzelék





Sütőtökös rakott krumplira készültem, be is szereztem hozzá egy szép sütőtököt, de amikor atyám megjelent egy hatalmas adag almával, újra kellett gondolnom a menüt. A húst lefagyasztottam, a krumplira is van ötletem, de a sütőtökkel kellett valami kezdenem, méghozzá viszonylag gyorsan. Szerencsére még ott hevert a konyhaasztalon a nemrégiben beszerzett szakácskönyv Szatmári Feritől, tele jobbnál jobb főzelékötletekkel. Természetesen sütőtökre is volt recept, így nem hezitáltam sokat, ilyen még úgysem volt, kíváncsian fogtam bele a megvalósításba. Természetesen mennyei lett a végeredmény, olyannyira laktató a főzelék, hogy egyáltalán nem hiányzott hozzá a feltét, a recept felvéve a családi kedvencek közé!





Zsályás sütőtökfőzelék







Hozzávalók:


Főzelékhez:


- 1,5 kg sütőtök, hámozva, kockázva


- 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva


- 3 ek olívaolaj


- 1 ek vaj


- 2 gerezd fokhagyma, reszelve


- 4-5 zsályalevél, finomra aprítva (nálam 2 tk szárított zsálya)


- 2 cm gyömbér, reszelve (nálam 1 tk őrölt gyömbér)


- 1 tk őrölt koriander (egész korianderem volt itthon, megtörtem mozsárban)


- 4 dl alaplé (tudom, hogy ez már nagyon égő, de még mindig víz és 2 húsleveskocka:-))


- 1 dl kókusztej


- 2 ek (kukorica) keményítő


- fél lime leve (nálam fél citrom leve)


- só, bors


- 2-3 ek víz


Tökmaghoz:


- tökmag


- 1 ek olívaolaj


- csipet só


- 1 tk chilipor


- pár csepp tökmagolaj (nekem nem volt itthon olívaolajat használtam)


Elkészítés:


A legmocsokabb része a dolognak a sütőtök felszeletelése, meghámozása és kockákra vágása. Ha ezen rendkívül idő - és tricepszigényes (a legnagyobb késemmel is komoly fizikai erőt kellett kifejtenem, utálom, fúj!) műveleten túl vagyunk, a többi már gyerekjáték.


A hagymát apróra vágjuk, egy nagyobb lábasban puhára dinszteljük a vaj és az olívaolaj keverékén. Sózzuk, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a gyömbért, a zsályát, a koriandert, és fél percig együtt pirítjuk (tessék odafigyelni, mert gyorsan odaég!). Mehet bele a felkockázott tök, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük. Ezután egy evőkanálnyit kimerünk, pürésítjük, majd visszaadjuk az alaphoz. 


Egy kisebb tálban összekeverjük a kókusztejet 2-3 ek vízzel és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket. A lime (vagy citrom) levével és borssal ízesítjük, megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.


Eleddig nem foglalkoztam a sütőtök magjaival, miután kikanalaztam a tökből, azonnal dobtam ki a kukába. Hatalmas hiba volt, zseniális finomságot lehet belőle kreálni néhány perc alatt! Egy száraz serpenyőben elkezdjük pirítani a tökmagot. Meglocsoljuk 1 tk olajjal, sózzuk, megszórjuk őrölt chilivel, és néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Folyamatosan mozgatni kell a serpenyőt, különben leég! 


A főzeléket a mennyei tökmaggal tálaljuk, és addig esszük, amíg van belőle, garantáltan függőséget okoz!






Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta