Kelt kuglóf





Ahogy kidugtam az orrom a házból, azonnal elkámpicsorodtam a hidegtől, muszáj volt valami melengetőt sütnöm, amitől mosolygni kezd a szívem. Lelki szemeim előtt egy gőzölgő kuglóf jelent meg, és mivel Limara zseniális szakácskönyvében amúgy is kinéztem már egy igazi hagyományos, békebeli receptet, nem hezitáltam sokat, nekiálltam a finom reggeli elkészítésének. Nem csalódtam - Limarával nem lehet tévedni! - , mennyei falatokat sikerült az asztalra varázsolnom!





Kelt kuglóf







Hozzávalók:


Tésztához:


- 1,5 dl langyos tej


- 10 dkg (barna) cukor


- 3 dkg élesztő


- 50 dkg liszt (részemről kilófaló)


- 10 dkg mazsola


- 0,5 dl rum


- 1 tk só


- 2 tojás


- 1 tk vaníliakivonat


- 15 dkg olvasztott vaj


- 2 ek kakaópor


- 2 ek meleg víz


Formához:


- vaj


- mandulaforgács


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A mazsolára ráöntjük a rumot, és félretesszük.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat, a rumos mazsolát és az élesztős tejet. Begyúrjuk a tésztát, majd kétfelé vesszük, az egyik részbe beledolgozzuk a forró vízzel elkevert kakaóport. A két tésztát külön-külön tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.


Ha megkeltek a tészták, lisztezett felületen egymás után kinyújtjuk őket. A fehér tészta tetejére fektetjük a barnát, majd feltekerjük, mint a bejglit. A kuglófformát kivajazzuk, megszórjuk mandulaforgáccsal, majd belefektetjük a tésztát, a két végét összecsípjük. Tiszta konyharuha, újabb egy óra kelesztés.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megkelt kuglófot kb. 45 perc alatt készre sütjük benne (tűpróba!). Egyszerű, de nagyszerű reggeli/vacsora lesz belőle!










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs