Tőkehal vajmártással





Lassan, de biztosan kezd átállni az agyam az egészséges étkezésre. Ezért, amikor takarítottam a mélyhűtőt és legmélyebb döbbenetemre találtam benne egy zacskó tőkehalfilét (fogalmam sincs, hogyan és miért került oda, ki nem állhatom a halat), azonnal eszembe jutott, hogy láttam egy jó kis receptet Stahl Judit új szakácskönyvében, amelynek segítségével múlt idővé tehetem. Gyorsan és könnyen elkészíthető a recept, az egyetlen problémát az okozta a számomra, hogy lement a nap, mire az Intersparban a mirelitek között megtaláltam a zöld hüvelyű zöldbabot. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, csak a halat sikerült túlsütnöm, így szétesett, amikor le akartam fényképezni az ebédemet, és rátettem a tálra, de ennél nagyobb bajom soha ne legyen:-)





Tőkehal vajmártással







Hozzávalók:


- 80 dkg halfilé


- 20 dkg hideg vaj


- 1 csokor újhagyma


- 1 citrom


- 2 dl száraz fehérbor


- 2 ek finomliszt


- só, bors


- olaj


Körethez:


- 10 dkg füstölt hús


- 1 dl víz


- olaj


- 10 dkg durvára vágott mandula


- 40 dkg zöld hüvelyű zöldbab (részemről mirelit)


- só, bors





Elkészítés:


Először a köretet készítjük el. Egy serpenyőben  kevés olajon pörcösre pirítjuk a felkockázott húst. Kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon 1/2 perc alatt kevergetve megpörköljük a mandulát. Egy tepsibe borítjuk a húst, a mandulát és a zöldbabot, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a vizet, lefedjük, betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. fél óra alatt megpároljuk.


Amíg a köret sül, elkészítjük a halat és a mártást. A hideg vajat felkockázzuk, és lefedve visszatesszük a hűtőbe, felhasználásig ott tároljuk. Az újhagyma fehér szárát apróra vágjuk.


A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. A lisztet kiszórjuk egy tányérra, beleforgatjuk a szeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget. Az olajat megforrósítjuk egy nagyobb serpenyőben, és a halszeleteket oldalanként kb. 3-3 perc alatt, mérsékelt tűzön megsütjük rajta. Ha készen van, alufóliával lefedve betesszük a mikróba, hogy meleg maradjon.


A mártáshoz az eddig használt serpenyőt papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük. Ezután az apróra vágott hagymát a citrom levét és a bort mérsékelt tűzön kb. 5 perc alatt sziruposra forraljuk benne, majd takaréklángon, több részletben adagolva és gyakran kevergetve hozzáolvasztjuk a hideg  vajat, sózzuk, borsozzuk. 


Tálalásnál a köret mellé tesszük a halat, meglocsoljuk a vajmártással, és már ehetjük is a finom és egészséges ebédet!







Jó étvágyat!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs