Mákos krémes






Nemsokára sül a mákos és diós bejgli (nem lesz recept, mert nem én fogom elkészíteni, hanem a sógorom, aki korábban pék volt, az ő reszortja ez nálunk már nagyon régen, isteni finom lesz most is biztosan, mint eddig mindig!), éppen ezért eszemben sem volt mákos sütit készíteni. De hát, ahogyan az nálam lenni szokott, a szemem el került a neten egy recept, amelybe első pillantásra beleszerettem, és innentől kezdve az észérveknek nem volt helye. Alig vártam, hogy sütő közelébe kerüljek, és már álltam is neki a finomságnak, amelyet egy kicsit macerás volt elkészíteni, de mennyei lett az íze, alig győzöm elrejteni a szemem elől, hogy a családnak is legyen mit nassolnia:-).





Mákos krémes







Hozzávalók:


Mákos réteghez:


- 25 dkg darált mák


- 2 tojás


- 15 dkg puha vaj


- 5 dkg cukor


- 2 dl tej


- 1 cs sütőpor


- 3 dkg liszt


Piskótához:


- 5 tojás


- 15 dkg cukor


- 15 dkg liszt


- 3 ek víz


Krémhez:


- 4 dl tej


- 4 ek liszt


- 15 dkg puha vaj


- 13 dkg porcukor


Tetejére:


- 1 nagyobb tortabevonó 


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.


Először a mákos réteget készítjük el. Nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk egy nagyobb tálban, majd belesimítjuk a tepsibe. A piskótatésztával ugyanezt tesszük, azaz minden összetevőt elvegyítünk egy másik nagyobb lábosban (csak hogy legyen mit mosogatni), és ráöntjük a mákos rétegre. Betoljuk a sütőbe, kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Fogunk egy tálcát, sütőpapírt terítünk rá, és ráfordítjuk a megsült tésztát, ha kihűlt, óvatosan levesszük a tetejéről a sütőpapírt (azért nem melegen, hogy ne ragadjon rá a frissen sült piskóta).


Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Egy kisebb lábosban sűrű krémet főzünk a tejből és a lisztből, kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, hozzákeverjük a vajas elegyhez. A kész krémet a tésztára simítjuk.


Kitartás, mindjárt készen vagyunk! Már csak annyi a dolgunk, hogy vízgőz fölött megolvasztunk egy nagyobb tortabevonót, és egyenletesen rásimítjuk a krémre. Egy éjszakára mehet a süti a hűtőbe, másnapra marad a szeletelés és a  habzsolás. Vigyázat, függőséget okoz!













Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs