Almás crumble whiskey-s krémmel






Nem tudom leírni apukám arcát, amikor fennhangon megkérdeztem tőle, hogy hol van a whiskey. Masszív antialkoholistaként viszonylag ritkán teszek fel ilyen jellegű kérdéseket, helyénvaló volt tehát a csodálkozás, hogy miért is van szükségem erre a nemes nedűre. Természetesen a gasztromániám tehet az egészről, ugyanis az történt, hogy az index-et olvasgattam, megláttam egy érdekes receptet, elindítottam az elkészítését bemutató videót és elvesztem. Azonnal el kellett készítenem ezt a finomságot, ehhez pedig bizony szükség volt egy kis whiskey-re. Hihetetlen, mennyire fel lehet turbózni néhány különleges hozzávalóval egy egyszerű crumble-t, ami alapjáraton nem több, mint gyümölcs megszórva morzsával és megsütve. Percek alatt készen van, és mennyeien finom!





Almás crumble whiskey-s krémmel










Hozzávalók:


Almás alaphoz: 


- 5 alma


- 2 ek barnacukor


- 1 narancs reszelt héja és a fél narancs leve


- 1 tk fahéj


- 2 tk vaníliakivonat


Morzsához:


- 15 dkg hideg vaj


- 15 dkg barnacukor


- fél narancs leve


- 20 dkg liszt


- 3 db zabkeksz


- 1 tk fahéj


- egy marék mogyoró


- fél cs sütőpor


- csipet só


Krémhez:


- 1 dl víz


- 4 dkg cukor


- 1,5 dl tejszín


- 2 tojás sárgája


- egy kupica whiskey 


Egyéb:


- 10 dkg étcsoki


Elkészítés:


Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, sütőpapírral bélelt közepes tepsibe halmozzuk. Megszórjuk a barnacukorral, ráreszeljük a narancs héját, majd ráfacsarjuk a fél narancs levét. Meghintjük a fahéjjal és a vaníliakivonattal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 percig sütjük.


Közben elkészítjük a morzsát. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a narancs másik felének levét és a fahéjat. Mozsarat elő, mehet bele a zabkeksz és a mogyoró, jól összetörjük, hozzáadjuk a morzsa többi részéhez, még egy csipet só, és már össze is keverhetjük az egészet.


Az étcsokit durvára vágjuk.


Almás tepsi sütőből ki, megszórjuk a csoki felével, mehet rá a morzsa, a tetejére a csoki másik fele, aztán az egész mehet vissza a sütőbe, még kb. 20 percre, amíg készre sül (tűpróba!).


Amíg a süti elkészül, nekiállunk a krémnek. Egy kisebb lábosban alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk a cukrot és a vizet. Egy kisebb lábosban a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, majd a szirupból egy evőkanálnyit hozzákeverünk, végül az egészet visszaöntjük a szirupba (=hőkiegyenlítünk). Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, kihűtjük és hozzákeverjük a whiskey-t. 


És már csak az élvezetek halmozása van hátra: vágunk egy szép szeletet a sütiből, meglocsoljuk a krémmel, és lassan, minden falatot átélve behabzsoljuk. Istenien finom!










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs