Gerinces mézes









Mivel nálunk nincs kisgyerek a háznál (viszont van egy bűn rossz, de imádni való kutyus, aki kitesz legalább kettőt), ezért mindig meg szokott maradni a szaloncukor a karácsonyfa leszedése után. Habár lassan, de biztosan pusztítjuk atyámmal, azért még mindig egy szép nagy tálban foglalja a helyet a konyhapulton. Már kezdtem nagyon unni kerülgetni, ezért úgy döntöttem, hogy átminősítem reggelivé, azaz olyan gyümölcskenyeret sütök, amelybe beleteszek egy szép kis adagot, hogy fogyjon. Mivel sokat forgatom a karácsonyra kapott szakácskönyvemet, amelyben jó értelemben vett falusi receptek sora várakozik arra, hogy kipróbáljam őket, ezért igen gyorsan ráleltem arra a finomságra, amely tökéletesen megfelelt a célnak. Ez a süteményt egy kis Tolna megyei zsáktelepülésen, Kalaznón készítette egy kedves néni, a nevét pedig arról kapta, hogy őzgerincformában kell kisütni. Egyszerű, gyors és nagyon finom, csak egy a baj vele: gyorsan párolog!





Gerinces mézes







Hozzávalók:


Tésztához:


- 6 tojás


- 12 dkg cukor


- 12 dkg méz


- 25 dkg liszt


- 1 tk szódabikarbóna


- 1 tk őrölt fahéj


- 1 tk őrölt szegfűszeg


- 1 kupica rum


- 10 dkg aszalt szilva


- 20 dkg szaloncukor (esetemben kókuszos, de természetesen lehet helyettesíteni étcsokival)


- 10 dkg  dió


- vaj, liszt a sütőformák kikenéséhez


Tetejére:


- 2 csokimáz vagy 20 dkg étcsoki (ez nem szerepelt az eredeti receptben, de egyrészt én csokoholista vagyok, másrészt pedig nem sikerült túl szépen kiszedni a sütit a formából, szükség volt egy kis "szépségtapaszra")


Elkészítés:


Előveszünk 2 őzgerincformát, kivajazzuk és lisztezzük őket. 


A diót durvára vágjuk, a szaloncukrot és az asztalt szilvát pedig apróra, kevés liszttel megszórjuk őket, hogy ne üljenek le a forma aljára sütés közben.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Ebből kiveszünk egy fakanálnyival, és a sárgájákhoz keverjük. Beleöntjük a mézet, és az egészet óvatosan a felvert tojáshabhoz forgatjuk. 


Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjt és a szegfűszeget és a szódabikarbónát, és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, a masszához keverjük. Hozzáadjuk a rumot, majd a diót, az aszalt szilvát, a szaloncukrot is hozzáforgatjuk.


A tésztát beleöntjük a sütőformákba, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kihűlt, a gerincek menték felszeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval mennyei reggeli/vacsora!










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs