Lábatlan habos kávéval






Megleptem valakit azzal a hírrel, hogy szakácskönyvet kaptam karácsonyra? Jellemező módon annak ellenére alakult így, hogy idén megbeszéltük, nincsenek ajándékok, de hát apukám szerint ez nem minősül annak, mert előbb-utóbb úgyis beszereztem volna (hihetetlen mennyiségű szakácskönyvem van, és még mennyi lesz...). Egy nagyon jó gasztro tárgyú tévéműsor, az Ízőrzők receptjei jelentek meg könyvalakban, tele jobbnál jobb jó értelemben vett falusi recepttel (=egyszerű, mennyein finom és nagymamaillatú). Elég volt csak végiglapoznom a köteteket ahhoz, hogy tudjam, ezekből bizony nagyon sok el fog készülni a közeljövőben, de a receptek között volt egy, ami szerelem volt első látásra, és az elkészítése nem tűrt halasztást. 


A lábatlan tészta a tihanyi szegény emberek ízletes, gyorsan elkészíthető sütije, a tihanyi habos kávé pedig egy igazi különlegesség. Magyar capuccinónak tekinthető, de mivel autentikusan cikória kávéból készül, ezért annál jóval egészségesebb. Nálam sima instant kávéból készült, de még is azonnali függőséget okozott, alig várom, hogy elmenjek Tihanyba, és megkóstoljam az eredetit!





Lábatlan habos kávéval













Hozzávalók:


Sütihez:


- 20 dkg porcukor


- 2 tojás


- 2 dl tejföl


- 20 dkg liszt


- 1 késhegynyi szódabikarbóna


- cukros darált dió a tetejére


Kávéhoz:


- 5 dl víz


- 4 ek cikória kávé (nálam sima instant kávé)


- 5 dl tej


- ízlés szerint méz


Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük egy nagyobb tálban a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt. 


Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a tejfölös masszához, végül a tojáshabot is óvatosan belekeverjük a tésztába. Egy közepes tepsit kizsírozunk (lehet vajazni is természetesen, de egyrészt ez van az eredeti receptben, másrészt pedig újabban nagyon rákaptam a zsírra, sokkal finomabb lesz tőle a süti szerintem), kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, gazdagon megszórjuk cukorral elkevert darált dióval (ne sajnáljuk!), lefedjük, hogy ne égjen meg a teteje, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).


A kávéhoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a kávét, kézi habverővel jól elkeverjük, kicsit félretesszük.


Egy másik edényben felforraljuk a tejet, majd habverővel folyamatosan keverve, hozzáadjuk a kávét. Amikor már habos, kávéscsészébe töltjük, és ízlés szerint mézet csurgatunk a tetejére.


Habkönnyű, finom sütemény, mennyei kávéval, kell ennél több? 










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta