Diós kukorica prósza






Halálosan szerelmes vagyok a jó értelemben vett falusi receptekbe: egyszerűek, nem spórolják ki belőle a hozzávalókat, vagyis tartalmasak és mennyeien finomak! Nem véletlen, hogy karácsony óta el sem tettem a konyhaasztalról azt a szakácskönyvet, amelyet akkor kaptam, és az "Ízőrzők" című tévéműsor receptjeit tartalmazza, tematizálva. A diós finomságok között ezúttal a prószát próbáltam ki, mivel most voltam bioboltban, és  tudtam kukoricalisztet és darát venni. 


A kukorica prószát az ország minden szegletében ismerik, a régi időkben még akkor is el tudták készíteni, amikor a búzából nem jutott elegendő. Háznál megdarálták a kukoricát, és a darájából, illetve a lisztjéből gyorsan finom süteményeket tudtak készíteni a család asztalára. Ez a változat Balatonudvariban készül, és mindenképpen érdemes kipróbálni, mert egyszerű, mégis különleges, és nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát!





Diós kukorica prósza










Hozzávalók:


- 10 dkg kukoricadara


- 30 dkg kukoricaliszt


- 2,5 dkg élesztő


- 5 dl tej


- 1 tojás


- 20 dkg cukor


- 1 vaníliás cukor


- 1 citrom héja


- 1 púpos ek sertészsír


- 2 dl szilvalekvár


- 10 dkg durvára vágott dió


- porcukor a tetejére


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.


A lisztet és a darát egy nagy tálba tesszük, ráreszeljük a citrom héját.


A tejet felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a cukor felét. 


Egy kis tálban habosra keverjük az egész tojást a cukor másik felével.


Mikróban megolvasztjuk a zsírt.


A darás lisztet simára keverjük  a meleg tejjel, hozzáadjuk a tojásos cukrot, és a zsírt is (ettől lazább, könnyebb lesz a tészta, nem szárad ki). Langyosra hűtjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Simára keverjük és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük. Betoljuk a sütőbe, ahol kb. 15 percig sütjük, amíg megszilárdul a tészta, majd kivesszük a sütőből, rákanalazzuk a szilvalekvárt, és megszórjuk a vágott dióval. Visszatoljuk a sütőbe, és  kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 


Kihűtjük, meghintjük porcukorral, szeleteljük, és habzsoljuk. Isteni finom, azonnali függőséget okoz!







Jó étvágyat!



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs