Kelt málé







Már nagyon sokat hallottam a máléról, de még nem próbálkoztam vele. Azonban a karácsonyra kapott Ízőrzők szakácskönyvben rábukkantam egy receptre, amely azonnal megragadta a fantáziámat, főleg azért, mert semmi köze a kukoricához. A málé elnevezés helységnevenként különböző. Használják a sűrű kásásra, a kukoricalisztből vagy darából készült, lazább állagú tésztákra, de van, ahol a kukorica csöves termését is málénak hívják. Ezúttal azonban a Lenti településen készített változatról  van szó. A városban élők számos régi receptet ismernek, és készítenek. Ezek egyike a diós málé, amelyet kelt tésztaként sütnek, régen nagyobb munkák alkalmával, a húsételek után desszertként kínálták. Egyszerűen elkészíthető, finom, házias sütemény, érdemes adni neki egy esélyt!





Kelt málé







Hozzávalók:


- 30 dkg liszt


- 30 dkg cukor


- 1 cs vaníliás cukor


- 5 dkg élesztő


- 5 dl tej


- 10 dkg mazsola


- 3 tojás


- 1 tk só


- 1 dl étolaj


- 20 dkg dió


- a tepsi kikenéséhez zsír és liszt


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


A mazsolát vízbe áztatjuk.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy tálkában a hűtőbe tesszük, később fogjuk felhasználni. A sárgáját  hozzáadjuk a nagyobb tálban összekevert liszthez, sóhoz és 3 evőkanál cukorhoz. Végül mehet hozzá az élesztős tej, fakanállal összekeverjük a tésztát (ne kézzel, mert ez most nagyon folyós massza lesz), akkor jó, hogy a nokedlitésztánál kicsit hígabb. Hozzáadjuk az étolajat és a mazsolát, majd letakarjuk tiszta konyharuhával a tálat, 1 óra kelesztés következik.


Egy közepes tepsit kikenünk zsírral és megszórunk liszttel (lehet persze vajazni is, de én újabban rászoktam a zsírra, és ez van a receptben is). Beleöntjük a megkelt tésztát,a változatosság kedvéért ismét letakarjuk tiszta konyharuhával és még 10 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és ha letelt a kelesztési idő, betoljuk a sütőbe, ahol kb. 30 percig sütjük.


Közben a diót durvára vágjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Ha már majdnem kész a tészta, kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kemény habot, megszórjuk a dióval, és még 15 percre visszatoljuk a takarékra állított sütőbe. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. 










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs