Bakonyi sertésszelet nokedlivel









Abszolút kedvenc nálam a bakonyi szelet, de eddig még soha nem készítettem el itthon, melynek legfőbb oka, hogy gyűlölök galuskát szaggatni, és ezt a finomságot én kizárólag azzal fogyasztom. A Vidék íze c. újságban láttam egy jó kis receptet, ami nagyon megtetszett, de a nokedliprobléma miatt jegeltem a projektet. Ámde betelt a mélyhűtő, valamit kezdeni kellett a benne tanyázó lefagyasztott sertéskarajjal, és mivel az ominózus recept éppen a konyhaasztalon hevert, úgy döntöttem, hogy ez egy jel, így eldőlt, hogy bakonyi szelet fog készülni ebédre. Nem volt nehéz elkészíteni a húst és a szószt, és legmélyebb döbbenetemre a galuskafőzés is simán ment, úgyhogy nem maradt más hátra, mint a habzsolás. Felvéve a családi receptek közé!





Bakonyi sertésszelet nokedlivel







Hozzávalók:


Bakonyi szelethez:


- 8 szelet sertéskaraj


- 40 dkg gomba


- 1 nagy vöröshagyma


- 2 dl tejföl


- 2 tk őrölt pirospaprika


- só, bors


- 1 tk keményítő


- 1 dl fehérbor


- 1 zöldpaprika


- 1 paradicsom


- olaj


Galuskához:


- 20 dkg liszt


- 2 tojás


- 1 dl víz


- csipet só


Elkészítés:


A sertésszeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk és borsozzuk, és 15 percig állni hagyjuk.


A vöröshagymát finomra, a gombát apróra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.


Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, elősütjük benne a húsokat, majd kiszedjük őket egy háztartási papírtörlővel (családi nevén: Szilvikével) kibélelt tányérra és félrerakjuk őket. Abban a zsiradékban, amelyben a húst megsütöttük, megdinszteltjük benne a hagymát, ízesítjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot és a paprikát. Lefedjük, kb. 15 percig pároljuk, majd visszatesszük a serpenyőbe a húsokat, és puhára főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a húsokat, a mártás levébe belekeverjük az összevegyített tejfölt és keményítőt, hús vissza, és összeforraljuk.


Most jön a neheze, vagyis a galuska készítés. Egy kisebb tálban elkeverjük a hozzávalókat, majd lobogva forró vízbe szaggatjuk a tésztát (hogy én hogy rühellem ezt a melót!). Ha feljött a víz felszínére, még egy-két percig főzzük, majd leszűrjük. Én mindig böhöm nagy fazékban főzöm a galuskát, hogy minél előbb túl legyek az egészen. 


Ennyi, készen vagyunk, már csak tálalnunk kell a galuskát a gombás husival, és falatozhatjuk is a mennyeien finom ebédet!










Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs