Fahéjas-diós csiga







Csigafüggésem még mindig végtelen, bármilyen variációt nagyon szívesen kipróbálok a műfajban. Azonban most kivételesen semmi extrára nem vágytam, csak egy sima diós tekercset szerettem készíteni reggelire. Nem kellett sokat keresnem a receptet, az egyik Nők Lapjában már korábban kinéztem magamnak ezt a fahéjas-diós változatot. Tényleg semmi különös nincs benne, egyszerűen csak  finom!





Fahéjas- diós csiga







Hozzávalók:


Tésztához:


- 50 dkg liszt


- 5 dkg puha vaj


- 1 tk só


- 3 dl tej


- 2,5 dkg élesztő


- 5 dkg cukor


- 1 cs vaníliás cukor


- 1 citrom reszelt héja


- 1 tojássárgája


Töltelékhez:


- 20 dkg darált dió


- 10 dkg cukor


- 1 tk fahéj


- 10 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:


A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


A lisztet egy nagy tálba tesszük, elkeverjük a cukrokkal és a sóval, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját, végül az élesztős tejet. Ruhaujjat felgyűr, tésztát begyúr, tiszta konyharuhával letakar, 30 percet keleszt.


A vajat megolvasztjuk, a töltelékhez egy kisebb tálban összekeverjük a darált diót, a cukrot és a fahéjat.


Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. Bejgliszerűen feltekerjük, felszeleteljük, a csigákat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, a változatosság kedvéért ismét letakarjuk tiszta konyharuhával, újabb 30 perces kelesztés következik.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a csigák tetejét lekenjük felvert tojással, betoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval mennyei reggeli/vacsora!










Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs