Loukoumades (görög fánk)

20150520_181239[1]


Már jó ideje morfondírozok azon, hogy össze kellene dobni valami egyszerű, de nagyszerű fánkot, mert már régen volt hozzá szerencsénk. Erre mit látok, amikor végiglapozom az eheti Nők Lapját? Egy görög fánkot, amelybe természetesen azonnal beleszerettem, legfőképpen azért, mert minden hozzávaló volt itthon és viharsebesen össze lehetett ütni. Nem csalódtam, tényleg gyorsan elkészült, és milyen jól esik ebben a mocsok időben bent ülni a szobában, és ízletes fánkot eszegetni!


Loukoumades (görög fánk)


20150520_181239[1]


Hozzávalók:


Fánkhoz:


- 60 dkg liszt


- 2 ek cukor


- 2 dl víz


- 2 dl tej


- 2 tasak szárított élesztő


- csipet só


- 2 e olaj + a sütéshez


Szószhoz:


- 2,5 dl narancslé


- 0,5 dl narancslikőr


- 2 ek méz


- 1 ek étkezési keményítő


Elkészítés:


Egy nagy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejet, a vizet, a 2 ek olajat és a szárított élesztőt, majd ruhaujjat felgyűr és tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.


Egy lábosban olajat hevítünk. A megkelt tésztából vizes kézzel golyókat formázunk,  kisütjük őket az olajban, közben időnként megforgatjuk őket, hogy egyenletesen süljenek meg. Egy tányért kibélelünk papírtörlővel, erre szedjük ki a kész fánkokat.


Amíg hűlnek, elkészítjük a roppant bonyolult szószt. Egy kis lábosban karamellesre melegítjük a mézet, hozzáadjuk a narancslevet, felfőzzük, hogy a méz teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a narancslikőrt és a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt és összeforraljuk.


A langyosra hűlt fánkokat megszórjuk porcukorral, a szósszal tálaljuk, és már eshetünk is neki az édes kis finomságoknak. Vigyázat, függőséget okoz!


20150520_181239[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs