Fehércsokis-mákos kalács

20150616_063751[1]


Megjött az enyhülés, újra be lehet kapcsolni a sütőt. Nekem is megjött a kedvem ahhoz, hogy egy régi tervemet megvalósítsam, és süssek egy jó kis mákos kalácsot. Kilóbarát(h) módon természetesen, vagyis a tészta hozzávalóit lecseréltem egészségesebbre, amitől nem mondanám, hogy fogyókúrás lett a fincsi kalács, viszont némileg csökkentettem az esélyét annak, hogy a popsim tovább nőjön (mondjuk ez nem jó példa, mert a kőkemény tornáknak köszönhetően ez a veszély nagyon nem fenyeget, de az elv a lényeg, minden más részletkérdés!). Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, és mennyeien finom!


Fehércsokis-mákos kalács


20150616_063751[1]Hozzávalók:


Tésztához:


- 5 dkg kókuszolaj (vaj)


- 50 dkg liszt (részemről bio)


- 2 dkg élesztő


- 2 dl tej


- 1 tojássárgája


- 2 ek eritrit (cukor)


- 1 cs vaníliás cukor


- csipet só


- tojásfehérje a tetejére


Töltelékhez:


- 40 dkg darált mák 


- 15 dkg eritrit (cukor)


- 10 dkg fehér csoki


- 1 cs vaníliás cukor


- 1 dl tej


Elkészítés:


 A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk eritritet (cukrot), belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. 


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat, a csipet sót, a tojássárgáját, a megolvasztott kókuszolajat (vajat), végül az élesztős tejet. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, fél órát keleszt. 


Amíg szundizik a tészta, nekiugrunk a tölteléknek: egy nagyobb lábosba tesszük a mákot, a cukrokat és a tejet, majd alacsony lángon felfőzzük, kihűtjük.


A megkelt tésztát kettévesszük, az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen rásimítjuk a mákos töltelék felét, ráreszeljük a fehér csoki felét. Mindkét oldalról feltekerjük a közepéig, majd beletesszük egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába. A másik felével ugyanígy járunk el, a két formát letakarjuk tiszta konyharuhával, újabb alukálás következik, kb. 20 perc erejéig. Ezután a kalácsok tetejét lekenjük tojásfehérjével, betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, és már habzsolhatjuk is a finom reggelit/vacsorát!


20150616_063412[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs