Kávékrémes diótorta

20150628_091111[1]  


Ha tud valaki egy közvetlen számot a nyárhoz, adja már meg nekem legyen szíves, szólnék neki, hogy ideje lenne idedugnia az orrát Tatabányára. Hűvös, szürke hétvége jutott nekünk ezúttal, ezért lekukáztam az eredetileg tervezett könnyű kis sütiket, inkább egy testesebb, őszre való darabot kerestem. Szerencsére szembejött velem a neten ez a diótorta recept, és azonnal tudtam, hogy a hétvégi desszert kérdése eldőlt. Nem túl bonyolult (piskótát süt, krémet főz, betölt, díszít, ennyi), nem éppen szépségdíjas a külseje, cserébe finom!


Kávékrémes diótorta


20150628_091111[2]


Hozzávalók:


Piskótához:


- 6 tojás


- 20 dkg porcukor


- 10 ek víz


- 15 dkg darált dió


- 30 dkg liszt


- fél csomag sütőpor


Krémhez:


- 6 tojás


- 20 dkg (nyírfa)cukor


- 3 ek főzött kávé


- 22,5 dkg vaj (nem, most nem volt kedvem a kókuszzsírhoz, nagymamás ízekre vágytam!)


Tetejére:


- dió


Elkészítés:


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a porcukorral kemény habot verünk. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgájákat és vizet. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a darált diót és a sütőport, majd hozzáadjuk a tésztához. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, beleöntjük a tésztát, már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 


A krémhez egy kisebb lábosban a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kávét. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Pár percig hűlni hagyjuk, aztán belekeverjük a vajat, kihűtjük.


A kihűlt piskótát kettévágjuk, egy lap mehet a tortaforma aljába, rásimítjuk a krém felét, másik tortalap, arra pedig a krém másik fele. A torta tetejét diódarabokkal díszítjük, egy éjszakára eltesszük szundizni a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk. Nem éppen egészséges süti, viszont nagyon jól tud esni ebben a cudar időben!


20150628_091529[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs