Spenótos tojás

spenótos tojás2


Stahl Juditot mostanság nagyon divatos leszólni, de én ilyet biztosan nem fogok tenni, neki köszönhetem ugyanis, hogy megtanulni sütni és főzni. Pontosabban a könyveinek, mivel én tökéletesen nulláról indítottam a konyhai karrieremet (tényleg, néhány évvel ezelőtt még egy rántottát sem tudtam elkészíteni, bár mondjuk azt még ma sem tudok, ellentétben apukámmal, aki ezt az egyetlen dolgot tudja elkészíteni, de azt nagyon jól!). Akkoriban még nem voltak gasztroblogok, nem a net volt az első gondolata az ember lányának, ha nem volt ötlete, mi legyen az ebéd/vacsora/nasi. Igazán jó szakácskönyvek sem voltak a piacon, hiszen mit kezdjen egy olyan kezdő konyhatündér mint én, azzal a mondattal, hogy akkor készítsünk egy habarást. Mi az a habarás, és hogyan készítsünk olyat? Stahl Judit a legjobbkor jelentette meg a szakácskönyveit, amelyek egyszerűen elkészíthető és finom ételeket mutattak be, de a legfontosabb az volt, hogy olyan jól meg lettek fogalmazva a receptek, hogy zéró gyakorlattal is el lehetett készíteni. Máig megveszem minden könyvét, bár ma már ritkán lapozok beléjük. Azonban most ez történt, pakolás közben akadt a kezembe a Gyors házias ételek című kiadvány, amelyben azonnal beleszerettem a spenótos tojásba, az ebéd kérdése eldőlt, már álltam is neki az elkészítésének. Egyszerű, hamar megvan és még finom is! 


Spenótos tojás


spenótos tojás2


Hozzávalók:


- 80 dkg mélyhűtött, felengedett, leveles spenót


- 5 dl + 4 ek főzőtejszín


- 3 gerezd fokhagyma


- 15 dkg reszelt sajt


- só, bors


- frissen reszelt szerecsendió


- 4 tojás


- a tepsi kikenéséhez kevés kókuszolaj (vaj)


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kikenünk kókuszolajjal (kivajazunk) egy közepes tepsit.


Egy nagy serpenyőt kerítünk, beletesszük a felengedett leveles spenótot, az 5 dl főzőtejszínt. A fokhagymákat megpucoljuk, összezúzzuk (vagy apróra vágjuk, kinek mi tetszik), a spenóthoz keverjük. Mehet bele a reszelt sajt, sózzuk, borsozzuk, és belereszeljük a szerecsendiót. 


A spenótot mérsékelt lángon 10 percig kevergetve főzzük, majd egyenletesen belesimítjuk a tepsibe, és egy evőkanállal 4 mélyedést készítünk benne, ezután a tojásokat sorra feltörjük, óvatosan belecsúsztatjuk a mélyedésekbe úgy, hogy a sárgájuk egyben maradjon. A tojásokat sózzuk, borsozzuk,  és rájuk csurgatunk 1-1 ek tejszínt. Betoljuk a sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük és már irigyelhetjük is magunkat, hogy ilyen finomat ebédelünk/vacsorázunk/reggelizünk.


20150519_172107[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs