Zöldborsófasírt paradicsommal és mozarellával
Zöldborsófüggésem végtelen, halálosan szerelmes vagyok ebbe az alapanyagba, imádok kísérletezni vele. Viszont lusta is vagyok (nem, ez túl durva megfogalmazás, inkább csak kényelmes), rá nem tudnám venni magam, hogy fejtegessem a borsót, inkább megveszem a mirelitet, mindig van itthon legalább 1 kg kiszerelés a mélyhűtőben, hogy kéznél legyen, ha találok egy jó receptet. Ezúttal a Vidék íze c. újságban leltem rá egy olyan változatra, amit nem próbáltam még. Mivel egy kicsit macerás az elkészítése, a nagy meleg miatt eddig nem álltam neki, azonban most úgy gondoltam, ez a hűvös vasárnap tökéletes ahhoz, hogy a konyhában tüsténkedjek. Nem mondom, hogy percek alatt, de viszonylag kevés melóval el is készült az ebéd, és olyan finom lett a végeredmény, hogy már csak morzsák vannak belőle, pedig egyedül pusztítom...
Zöldborsófasírt paradicsommal és mozarellával
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó (részemről mirelit)
- 10 dkg kókuszzsír (vaj)
- 3 ek liszt
- 4 szelet félbarna kenyér
- 2,5 dl tej
- 1 csokor petrezselyem (vagy 1 ek szárított)
- 2 tojás
- 2 nagyobb mozarellagolyó
- 2 paradicsom
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A kenyér szélét levágjuk, a belét felkockázzuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt megpirítjuk.
Egy lábosban kevés vízzel és sóval puhára pároljuk a zöldborsót, és leszűrjük, úgy, hogy a főzővizet megőrizzük. A borsó felét egy tálba tesszük és kevés főzővízzel leturmixoljuk.
Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a kókuszzsírt (vajat), hozzáadjuk a lisztet, picit megpirítjuk. Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, hozzáadjuk az egész borsót, valamint a pürét is, felöntjük a tejjel és kevergetve sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirított kenyérkockákat és a két egész tojást. Langyosra hűtjük.
Egy közepes serpenyőben kb. egy centi magas olajat hevítünk, és beletesszük a borsós krémből kézzel formázott pogácsákat. Mindkét oldalukat megsütjük, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet paradicsomot és egy-egy karika mozarellát. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt rápirul (kb. 10 perc). Van vele macera, de érdemes nekiállni, mert isteni finom. Mennyei ebéd lett belőle, de nagyon örültem annak, hogy a gépnek kell mosogatnia, nem nekem:-)
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése