Zöldborsófasírt paradicsommal és mozarellával

20150621_140328[1]


Zöldborsófüggésem végtelen, halálosan szerelmes vagyok ebbe az alapanyagba, imádok kísérletezni vele. Viszont lusta is vagyok (nem, ez túl durva megfogalmazás, inkább csak kényelmes), rá nem tudnám venni magam, hogy fejtegessem a borsót, inkább megveszem a mirelitet, mindig van itthon legalább 1 kg kiszerelés a mélyhűtőben, hogy kéznél legyen, ha találok egy jó receptet. Ezúttal a Vidék íze c. újságban leltem rá egy olyan változatra, amit nem próbáltam még. Mivel egy kicsit macerás az elkészítése, a nagy meleg miatt eddig nem álltam neki, azonban most úgy gondoltam,  ez a hűvös vasárnap tökéletes ahhoz, hogy a konyhában tüsténkedjek. Nem mondom, hogy percek alatt, de viszonylag kevés melóval el is készült az ebéd, és olyan finom lett a végeredmény, hogy már csak morzsák vannak belőle, pedig egyedül pusztítom...


Zöldborsófasírt paradicsommal és mozarellával


20150621_140328[1]


Hozzávalók:


- 50 dkg zöldborsó (részemről mirelit)


- 10 dkg kókuszzsír (vaj)


- 3 ek liszt


- 4 szelet félbarna kenyér


- 2,5 dl tej


- 1 csokor petrezselyem (vagy 1 ek szárított)


- 2 tojás


- 2 nagyobb mozarellagolyó 


- 2 paradicsom


- só, bors


- olaj a sütéshez


Elkészítés:


A kenyér szélét levágjuk, a belét felkockázzuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt megpirítjuk.


Egy lábosban kevés vízzel és sóval puhára pároljuk a zöldborsót, és leszűrjük, úgy, hogy a főzővizet megőrizzük. A borsó felét egy tálba tesszük és kevés főzővízzel leturmixoljuk. 


Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a kókuszzsírt (vajat), hozzáadjuk a lisztet, picit megpirítjuk. Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, hozzáadjuk az egész borsót, valamint a pürét is, felöntjük a tejjel és kevergetve sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirított kenyérkockákat és a két egész tojást. Langyosra hűtjük.


Egy közepes serpenyőben kb. egy centi magas olajat hevítünk, és beletesszük a borsós krémből kézzel formázott pogácsákat. Mindkét oldalukat megsütjük, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet paradicsomot és egy-egy karika mozarellát. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt rápirul (kb. 10 perc). Van vele macera, de érdemes nekiállni, mert isteni finom. Mennyei ebéd lett belőle, de nagyon örültem annak, hogy a gépnek kell mosogatnia, nem nekem:-)


20150621_140328[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs