Kéményseprő kifli

20150719_180207[1]


Nagyon komoly ok kell ahhoz, hogy hőségriadó idején az ember lánya bekapcsolja a sütőt, de van az a recept, ami nem várhat addig, amíg enyhül a forróság. Azonnal beleszerettem ebbe a csokis kiflibe, amikor teljesen véletlenül belefutottam a neten. Tudtam, hogy az összetevőkön változtatni fogok, hiszen nem azért halok meg tornán, hogy utána tönkre vágjam az eredményt egy finom, de kalóriabomba péksütivel. Nem estem kétségbe, néhány hozzávaló lecserélése után szinte lelkiismeret furdalás nélkül falatozgathattam el a mennyei reggelit.


Kéményseprő kifli


20150719_180207[1]


Hozzávalók:


Tésztához:


- 60 dkg liszt (részemről BL55)


- csipet só


- 10 dkg (nyírfa)cukor


- 2 dkg élesztő


- 2 tojássárgája


- 2 dl  langyos víz


- 1 dl tej


Töltelékhez:


- 10 dkg kókuszzsír (vaj)


- 8 dkg (nyírfa)cukor


- 4 dkg kakaópor


Tetejére:


- 2 tojásfehérje


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk (nyírfa)cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgájákat, a vizet, és végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, másfél órára szundizni küld.


A töltelékhez a kókusztejet (vajat) összehabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük  a kakaóport. 


A megkelt tésztát kettévesszük, lisztezett felületen az egyiket nagyobb körré nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével, 8 részre vágjuk, a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a kifliket. A tészta másik felével ugyanígy járunk el. Tiszta konyharuha, újabb 20 perc kelesztés.


A kiflik tetejét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített tepsibe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval tökéletes reggeli/vacsora!


20150719_175931[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs