Dán fahéjas csiga

20150803_184353[1]


Csak nekem lehet annyi eszem, hogy ebben a szaharai hőségben kitör rajtam a csigasütési mánia. Kellett nekem nosztalgiázva lapozgatni egy régi Stahl-könyvemet, azonnal beleszerettem a fahéjas csiga gondolatába, nem tarthatott vissza semmi attól, hogy nekiálljak a finomság elkészítésének. Szerencsére gyorsan elkészült, nem kellett keleszteni, csak össze kellett dobni a tésztát, a tölteléket, és már mehetett is a sütőbe a csigasereg, vacsorára már falatozhattam belőlük. Ennyi még ebben a melegben is belefér!


Dán fahéjas csiga


20150803_184353[1]


Hozzávalók:


Tésztához:


- 10 dkg kókuszzsír (vaj)


- 40 dkg liszt (részemről BL55)


- fél csomag sütőpor


- 1/2 tk szódabikarbóna


- 5 dkg (nyírfa)cukor


- 15 dkg joghurt


- 1.5 dl tej


Töltelékhez:


- 10 dkg (nyírfa)cukor


- 2 tk őrölt fahéj


Tetejére:


- 4 ek habtejszín


- 2 ek barna cukor


Elkészítés:


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit.


A tésztához megolvasztjuk a kókuszzsírt (vajat) a mikróban vagy a tűzhelyen, majd langyosra hűtjük. 


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a joghurtot, a tejet és 3 ek híján a megolvasztott kókuszzsírt (vajat). Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Hála a jó égnek, nincs szükség kelesztésre, azonnal mehet a tészta lisztezett felületre, kinyújtjuk.


A tészta tetejét megkenjünk a maradék 3 ek olvasztott kókuszsírt (vajat). A töltelékhez összekeverjük a cukrot az őrölt fahéjjal, és egyenletesen eloszlatjuk a kókuszzsíron (vajon). Feltekerjük, felvágjuk, a csigákat rásorakoztatjuk a tepsire. Megkenjük őket a tejszín és a barna cukor keverékével, betoljuk a sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval mennyei reggeli/vacsora!


20150803_184353[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs