Citromos-tárkonyos zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék. Ez volt az első gondolatom ma reggel, amikor felébredtem. Szabadságon voltam, és már régen elterveztem, hogy mit kotyvasztok ebédre, amit most kukázhattam le, mert elemi erővel tört rám a vágy a nevezett étek iránt. Amiben csak az a furcsa, hogy sohasem szerettem, meg nem fordult a gasztromán agyamban, hogy egyszer is kísérletezzek vele, de most ez kellett, és kész. Oltári szerencsém volt, találtam a mélyhűtőben egy zacskó mirelit zöldbab (lövésem sincs, mihez vettem, mindig ez van, megveszem a hozzávalókat, aztán az utolsó utáni másodpercben úgy döntök, hogy mégis mást fogok készíteni, így megmarad egy rakás alapanyag, amire teljesen váratlan időpontokban bukkanok rá), nem volt akadálya a hőn áhított finomság elkészítésének. A konyhaasztalon hevert Főzelékes Feri szakácskönyve (nagy rajongója vagyok a műfajnak, rengeteg kiváló ötlet van benne, amit ki akarok próbálni, ezért nem takarítom el a szemem elől), így volt hová fordulnom receptért. Bátran belevágtam a projektbe, gyorsan elkészült, és nagyon finom lett!
Citromos-tárkonyos zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
- 1 ek kókuszszír (vaj)
- 2 ek olívaolaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg mirelit zöldbab
- 5 dl alaplé/zöldségleves (szégyenszemre még mindig víz és leveskocka, de ez van)
- 1 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő (részemről tápióka)
- fél citrom reszelt héja és leve (nem volt otthon, ezért 2 kupica citromlevet használtam)
- só, bors
- 1 ek tárkony (részemről szárított)
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk.
Egy közepes lábosban összeolvasztjuk a kókuszzsírt és az olívaolajat. beletesszük a hagymát, finoman sózzuk, pár percig kevergetjük. Ráreszeljük a fokhagymát, majd pár másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a (mirelit) zöldbabot, felöntjük az alaplével, sózzuk, hozzákeverjük a tárkony felét, és puhára főzzük (én lusta voltam kiolvasztani a zöldbabot, ezért eltartott egy ideig, de alapjáraton kb. 15 perc alatt megvan).
Ha megfőtt a zöldbab, egy kisebb tálban csomómentesre keverjük a tejfölt a keményítővel, hozzáadunk egy kevés főzőlevet (lánykori nevén hőkiegyenlítünk), belezuttyantjuk a főzelékbe, és szépen besűrítjük vele. Belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a levét. Már csak annyi a dolgunk, hogy hozzákeverjük a maradék tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük, és már tálalhatjuk is. Én tükörtojást készítettem hozzá, de kinek milyen feltét tetszik hozzá, azt válassza. Egyszerű, gyors, finom, és jólesően melenget ebben a hűvös őszi időben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése