Édes almás lasagne
Már elég régen búslakodott egy fél csomag lasagne tészta a spájz polcán, megsajnáltam, és eldöntöttem, hogy ezen a hétvégén véget vetek a szenvedéseinek. Már csak azt kellett kitalálnom, mivel töltsem meg, és mivel kivételesen nem volt kedvem semmi zöldségeshez, inkább valami édesre vágytam ebéd gyanánt, gyorsan körülnéztem a konyhában ötlet után kutakodva. Meg is akadt a szemem néhány szép almán, erről eszembe jutott, hogy már régen kinéztem magamnak egy receptet a Nosaltyn, ezzel a vasárnapi ebéd kérdése el is dőlt. Kicsit macerás az elkészítése, de megéri, mert isteni finom a végeredmény!
Édes almás lasagne
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg lasagne tészta
- 6 db alma
- 1 citrom leve (nálam két kupak citromlé)
- 6 ek (nyírfa) cukor (ízlés szerint, én édesen szeretem!)
- 2 ek fahéj (ízlés szerint, én jó fahéjasan szeretem)
Vaníliamártáshoz:
- 10 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 6 dl tej
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 cs vaníliás cukor
Túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 db tojássárgája
- 1 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
Tetejére:
- 1 ek vaj
- 2 ek liszt
- 1 ek porcukor
- 1 tk fahéj
Egyéb:
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A vaníliamártással indítjuk a bulit. Tehát egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, beleöntjük a hideg tejet, felforraljuk, mehet bele a vaníliakivonattal és vaníliás cukorral elkevert joghurt, egy percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a gázt (villanyt, ami éppen rendelkezésre áll a háztartásban).
A túrós töltelék elkészítéséhez előkapunk egy nagy tálat és nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk.
Csak hogy legyen mit mosogatni, előkeresünk egy kisebb tálat, amelyben kis kezünkkel összemorzsoljuk a vajat, a lisztet, a porcukrot, és a fahéjat, ő kerül majd a lasagne tetejére.
És a fontosabb munkafázisokkal meglennék, jöhet az összeállítás. Kicsit bonyolult, de nem vészes feladat vár ránk. Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk. Az aljára teszünk egy kevés vaníliamártást, mehet rá a lasagne tészta harmada. Ráhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt alma felét, megszórjuk a cukor és a fahéj felével, meglocsoljuk a citromlé felével. A túrótöltelék fele következik, majd a vaníliamártás harmada. A tészta második harmada, az alma, a cukor és a fahéj másik fele, túrótöltelék második része, vaníliamártás második harmada. Végül jöhet a tészta utolsó harmada, majd a tetejére a vaníliamártás harmadik harmada. Szenvedéseink itt értek véget, már csak annyi a dolgunk, hogy felöntsük a vízzel a lasagnét, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk a morzsával, mehet vissza a tepsi a sütőbe, és kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Kicsit fárasztó az elkészítése, de a tortúrát abban a percben el fogjuk felejteni, amikor az első, porcukorral megszórt falatot megízleljük. Mennyei, azonnali függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Juj ez mennyei finom lehet! Legközelebbi tartalmas leves mellé biztosan kipróbálom!:)
VálaszTörlésValóban nagyon finom, remélem, neked is ízleni fog!:-)
VálaszTörlés