Édes almás lasagne

20150906_123139[1]


Már elég régen búslakodott egy fél csomag lasagne tészta a spájz polcán, megsajnáltam, és eldöntöttem, hogy ezen a hétvégén véget vetek a szenvedéseinek. Már csak azt kellett kitalálnom, mivel töltsem meg, és mivel kivételesen nem volt kedvem semmi zöldségeshez, inkább valami édesre vágytam ebéd gyanánt, gyorsan körülnéztem a konyhában ötlet után kutakodva. Meg is akadt a szemem néhány szép almán, erről eszembe jutott, hogy már régen kinéztem magamnak egy receptet a Nosaltyn, ezzel a vasárnapi ebéd kérdése el is dőlt. Kicsit macerás az elkészítése, de megéri, mert isteni finom a végeredmény!


Édes almás lasagne


20150906_123128[1]


Hozzávalók:


Tésztához:


- 25 dkg lasagne tészta


- 6 db alma


- 1 citrom leve (nálam két kupak citromlé)


- 6 ek (nyírfa) cukor (ízlés szerint, én édesen szeretem!)


- 2 ek fahéj (ízlés szerint, én jó fahéjasan szeretem)


Vaníliamártáshoz:


- 10 dkg vaj 


- 2 ek liszt


- 6 dl tej


- 2,5 dl natúr joghurt 


- 2 tk vaníliakivonat


- 2 cs vaníliás cukor


Túrós töltelékhez:


- 50 dkg túró


- 2 db tojássárgája


- 1 ek porcukor


- 2 cs vaníliás cukor


Tetejére:


- 1 ek vaj


- 2 ek liszt


- 1 ek porcukor


- 1 tk fahéj


Egyéb:


- 1,5 dl víz


Elkészítés:


A vaníliamártással indítjuk a bulit. Tehát egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, beleöntjük a hideg tejet,  felforraljuk, mehet bele a vaníliakivonattal és vaníliás cukorral elkevert joghurt, egy percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a gázt (villanyt, ami éppen rendelkezésre áll a háztartásban).


A túrós töltelék elkészítéséhez előkapunk egy nagy tálat és nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk.


Csak hogy legyen mit mosogatni, előkeresünk egy kisebb tálat, amelyben kis kezünkkel összemorzsoljuk a vajat, a lisztet, a porcukrot, és a fahéjat, ő kerül majd a lasagne tetejére.


És a fontosabb munkafázisokkal meglennék, jöhet az összeállítás. Kicsit bonyolult, de nem vészes feladat vár ránk. Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk. Az aljára teszünk egy kevés vaníliamártást, mehet rá a lasagne tészta harmada. Ráhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt alma felét, megszórjuk a cukor és a fahéj felével, meglocsoljuk a citromlé felével. A túrótöltelék fele következik, majd a vaníliamártás harmada.  A tészta második harmada, az alma, a cukor és a fahéj másik fele, túrótöltelék második része, vaníliamártás második harmada. Végül jöhet a tészta utolsó harmada, majd a tetejére a vaníliamártás harmadik harmada. Szenvedéseink itt értek véget, már csak annyi a dolgunk, hogy felöntsük a vízzel a lasagnét, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk a morzsával, mehet vissza a tepsi a sütőbe, és kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).


Kicsit fárasztó az elkészítése, de a tortúrát abban a percben el fogjuk felejteni, amikor az első, porcukorral megszórt falatot megízleljük. Mennyei, azonnali függőséget okoz!


 


20150906_123139[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Juj ez mennyei finom lehet! Legközelebbi tartalmas leves mellé biztosan kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon finom, remélem, neked is ízleni fog!:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs