Karfiolkrémes zöldségleves

20150912_164403[1]


Lássuk be, a leves műfaját még gyakorolnom kell. Tehetség kell ahhoz, hogy szénné égessen az ember konyhatündérkedő lánya egy zöldséglevest, ugye? Nos, nekem sikerült ez a bravúr, a szerencse a szerencsétlenségben az volt, hogy még az elején történt a malőr, tehát némi alapanyagveszteséggel végül kivitelezhető volt a cél, és végül egy nagyon finom levest sikerült összehoznom, amit egyedül be is kanalaztam (több részletben a nap folyamán természetesen). Egy kis csavar nagyon jót tud tenni egy alaplevesnek, érdemes rászánni azt a kis plusz időt, valamint tessék tanulni a hibámból és ne hagyjuk magára egyetlen fázisában sem az ételt, különben törhetjük a buksit, hogyan szabadítjuk meg a lábost az odaégett dolgoktól! A receptre a Vidék íze c. újságban bukkantam rá.


Karfiolkrémes zöldségleves


 20150912_164403[1]


 Hozzávalók:


- 1 kg karfiol (részemről mirelit)


- egy csokor újhagyma 


- 2 db közepes burgonya


- 1 csomag leveszöldség (ennek hiányában  1 db sárgarépa,1 db  fehérrépa, 1 cikk zeller, fél karalábé)


- 10 dkg vaj 


- 1 csokor petrezselyem zöld (részemről szárított, kb. 2 ek)


- 2 dl főzőtejszín


- 5 dl víz


- só


Elkészítés:


Megtisztítjuk a karfiolt és a burgonyát. A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát apró kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. 


Egy lábosban felhevítjük a vaj felét, megfuttatjuk rajta a karfiol felét, a burgonyát és a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a petrezselyem felét, félpuhára főzzük (jó tanács: öntsük alá egy kevés vizet, én ennél a fázisnál égettem el majdnem az ételt, szerencsére időben észrevettem a bajt, és csak kevés alapanyag ment veszendőbe). Felöntjük a vízzel, a főzőtejszínnel, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk, és teljesen puhára főzzük a zöldségeket. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Félretesszük.


Egy másik edényben felhevítjük a vaj másik felét, roppanósra pároljuk egy kevés vízzel a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét. Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a maradék nyers karfiolt és a petrezselyem másik felét. Ráöntjük a  tejszínes zöldségkrémet, kóstolás, sózás, ha szükséges, vízzel hígítjuk. Addig főzzük, amíg a karfiol roppanósra fő, és már zárhatjuk is el a gázt. Langyosra hűtjük és boldog mosollyal arcunkon bekanalazzuk.


20150912_164444[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs