Szilvás pozsonyi kocka
Durván hangzik? Pedig mennyeien finom! Imádom a hagyományos, nagymamás ételeket egy kis csavarral elkészíteni, ezért azonnal beleszerettem ebbe a receptbe, amikor megláttam. Mákos tészta oké, pozsonyi kocka oké, szilva pláne, akkor miért is ne pakoljuk össze mindegyiket egy finom ebéd keretében? Kell hozzá egy kis bátorság, belátom, de érdemes adni neki egy esélyt, igaz, hogy nem éppen diétás étek, de ennyi bűnözés belefér.
Szilvás pozsonyi kocka
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta (nálam fodros nagykocka, de kinek mi tetszik)
- 6 db tojás
- 4,5 dl tejföl
- 25 dkg darált mák
- 50 dkg szilva
- 25 + 12 dkg (nyírfa) cukor
- 2 ek porcukor
- 3 ek méz
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük enyhén sós vízben, leszűrjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk.
A mákból 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit összekeverjük 25 dkg (nyírfa)cukorral (ízlés szerint, én édesen szeretem, természetesen fele ennyi cukorral is elkészíthető).
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra keverjük 12 dkg (nyírfa) cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, ráreszeljük a citromhéjat. Óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot, mehet bele a tészta, alaposan összekeverjük az elegyet.
Egy nagyobb tepsit kivajazunk, beleöntjük a tésztás massza felét, egyenletesen elosztjuk rajta a cukros mákot, rásorakoztatjuk a szilvákat, meglocsoljuk a mézzel, ráöntjük a tészta másik felét. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
A félretett 2 ek mákhoz hozzákeverjük a porcukort, és meghintjük vele a felszeletelt finomságot. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése