Szilvás pozsonyi kocka

20150913_080117[1]


Durván hangzik? Pedig mennyeien finom! Imádom a hagyományos, nagymamás ételeket egy kis csavarral elkészíteni, ezért azonnal beleszerettem ebbe a receptbe, amikor megláttam. Mákos tészta oké, pozsonyi kocka oké, szilva pláne, akkor miért is ne pakoljuk össze mindegyiket egy finom ebéd keretében? Kell hozzá egy kis bátorság, belátom, de érdemes adni neki egy esélyt, igaz, hogy nem éppen diétás étek, de ennyi bűnözés belefér.


Szilvás pozsonyi kocka


20150913_080153[1]


Hozzávalók:



  • 50 dkg tészta (nálam fodros nagykocka, de kinek mi tetszik)

  • 6 db tojás

  • 4,5 dl tejföl

  • 25 dkg darált mák

  • 50 dkg szilva

  • 25  + 12 dkg (nyírfa) cukor 

  • 2 ek porcukor

  • 3 ek méz

  • 2 cs vaníliás cukor

  • 1 citrom héja

  • 5 dkg vaj


Elkészítés:


A tésztát kifőzzük enyhén sós vízben, leszűrjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk.


A mákból 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit  összekeverjük 25 dkg (nyírfa)cukorral (ízlés szerint, én édesen szeretem, természetesen fele ennyi cukorral is elkészíthető). 


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra keverjük 12 dkg (nyírfa) cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, ráreszeljük a citromhéjat. Óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot, mehet bele a tészta, alaposan összekeverjük az elegyet.


Egy nagyobb tepsit kivajazunk, beleöntjük a tésztás massza felét, egyenletesen elosztjuk rajta a cukros mákot, rásorakoztatjuk a szilvákat, meglocsoljuk a mézzel, ráöntjük a tészta másik felét. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)


A félretett 2 ek mákhoz hozzákeverjük a porcukort, és meghintjük vele a felszeletelt finomságot. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!  


20150913_080153[1]


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs