Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

kristóf konyhájaA gasztronómia fő csapásiránya mostanában az egészséges és finom ételek, nem véletlen, hogy a vega és a vegán konyha ekkora divat mostanában. Amíg az előbbi iránt nagy az érdeklődés, az utóbbival szemben nem kevés aggodalom fogalmazódik meg sokakban: most komolyan, lehet finomakat enni hús, tej és tojásmentesen? Nos, jelentem lehet, nemcsak a vegán irányzat zászlóshajója, a Napfényes Étterem mondhat magánénak kiemelkedő sikereket (nem csoda, nagyon jól főznek, a somlói galuskájuk kifejezetten isteni!), hanem egyre több szakácskönyv is kezd megjelenni a témában. Azonban ez a piaci szegmens még nem telített, ezért lehetett a Steiner Kristóf által írt recepttár nagy siker, elsősorban a karácsonyra időzített megjelenítésnek köszönhetően. Végre eljutottam odáig, hogy megvegyem a könyvet, kíváncsian lapoztam végig, és azt kell mondanom, hogy nem csalódtam, ez egy profin kivitelezett, tetszetős stílusban megírt, jó kis szakácskönyv, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy bárki összeszedje a bátorságát, és nekiálljon egy vegán finomság elkészítésének.


Egy rövid bevezetéssel kezdünk a vegán életszemléletről, teljesen közérthetően, mentesen minden erőszakos térítéstől és túlzástól, Kristóf egyszerűen leírja, ő hogyan és miért tért át erre az életmódra. Senkitől nem várja el, hogy úgy gondolkodjon, mint ő, nem is ereszti bő lére a dolgot, néhány oldal után rá is térünk a könyv lényegére: a finom ételekre és italokra. Mert ez bizony egy nyálcsorgató receptekkel teli kiadvány, nem magas művészet, hanem egyszerű, de nagyszerű ötletek tárháza, amelyeket bárki kipróbálhat otthon, minden különösebb előképzettség és gyakorlat nélkül.


Jobbnál jobb étkek sorakoznak a szemünk előtt, könnyen követhető és olvasmányos stílusban felvezetve, kellemesen meg lehet lepődni azon, hogy gyakorlatilag minden finomságnak létezik vegán változata (az én abszolút kedvencem a fagyi, a csokihab és a tojásos nokedli), és megdöbbentően egyszerűen el is lehet készíteni őket. A könyv tökéletesen teljesíti a küldetését: meghozza a kedvet ahhoz, hogy kipróbáljunk egy rakat vegán receptet, a cél nem az, hogy áttérjünk erre az életmódra, hanem az, hogy megmutassa, érdemes nekiállni a kísérletezésnek, mert a végeredmény várhatóan nagyon finom lesz.


Nekem nagyon tetszett, biztosan fogom forgatni, több receptet is kinéztem már magamnak, a külcsín és a belbecs teljesen rendben van, a saját kategóriájában tisztességes darab született. Talán egy árnyalatnyival többet csicsereg a szerző, mint kellene, de ennél nagyobb bajunk tényleg ne legyen.


9/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs