Kakaós csiga tej és tojás nélkül

20160221_081510[1]


Hosszúra nyúlt lábadozásom miatt nem nagyon hódolhattam gasztromániámnak, és több fordulót is kénytelen voltam kihagyni kedvenc játékomból, a Blogkóstolóból. Ennek az a lényege, hogy egy sorsoláson kiválasztott gasztroblogról kell elkészíteni egy nekünk tetsző receptet. Mindig érdekes bepillantást nyerni egy másik konyhába, új ízeket fedezhetünk fel,  gasztrokaland ez a javából. Ez alkalommal a sorsolásnak köszönhetően a Takarékos konyhát ismerhettem meg. A sok ínycsiklandozó finomság közül csak nehezen tudtam választani, végül az egészséges életmód és a kakaós csiga mánia jegyében döntöttem ezen recept mellett. Nem csalódtam, egyszerűen elkészíthető, mégis különleges reggeli készült, amely viharsebesen elpárolgott.


Kakaós csiga tej és tojás nélkül


20160221_081510[1]Hozzávalók:


Tésztához:



  • 50 dkg liszt

  • 10 dkg vaj, olvasztva

  • 6 dkg (nyírfa) cukor

  • 4 cs vaníliás cukor

  • 3 dkg élesztő

  • 3 dl kókusztej (részemről meleg víz és kókusztejpor)


Töltelékhez:



  • 3 ek kakaópor

  • 2 dl (nyírfa) cukor

  • 2 ek vaj olvasztva


Tetejére:



  • kókusztej

  • olvasztott vaj


Elkészítés:


A kókusztejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk (nyírfa) cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat, az olvasztott vajat, végül az élesztős kókusztejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, 1 órára langyos helyre küldjük megkelni.


A töltelékhez összekeverjük a kakaóport és a (nyírfa) cukrot egy kisebb tálban (és nagyon örülünk neki, hogy feltalálták a mosogatógépet).


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjünk az olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Csigákat vágunk belőle, majd felsorakoztatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarjuk tiszta konyharuhával,  15 percig kelesztjük, aztán betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, közben kétszer meglocsoljuk a kókusztej és az olvasztott vaj keverékével. Semmi extra, csak egy finom reggeli/vacsora:-)


20160221_081510[1]Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta