Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!
Igen, igen, tudjuk, hogy a cukor és a fehér liszt rossz. Árt a kilóinknak és nem egészséges. De amikor annyira finom dolgokat lehet készíteni velük, és különben is már úgy megszoktuk, hogy a belőlük készült étkekkel tömjük a pocinkat, biztosan nem tudnák leszokni róla, és különben is, és egyáltalán... Na jó, tudjuk, hogy változtatni kellene az étrendünkön, de akar a halál rengeteg időt szánni arra, hogy kikísérletezze, hogyan tudja helyettesíteni a csúnya, rossz cukrot és fehér lisztet. Annyi infó és recept kering a neten, kinek higgyünk, mégis? Nos, én a dietetikusra szavazok, mégis ő a szakember, ha valaki, hát ő tudja, hogyan álljunk neki az életmódváltásnak. Az egyetlen ok, amiért a szakácskönyvek tengeréből pont Török Eszterét vettem meg az, hogy a szerző gyakorló dietetikus, ráadásul több ételallergiának is szenvedő alanya, vagyis abszolút hiteles ötleteket és tanácsokat tud adni a témában. Nem bántam meg, szépen kivitelezett (a szokásos Csigó Zita minőségű fotókkal:-)), tartalmas írásmű, érdemes beszerezni!
Jót enni mindenki szeret, senki sem szeretne lemondani a kedvenceiről, úgyhogy egy idő után kénytelen belátni, ahhoz, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon, neki kell állni egészséges alternatívákat keresni. Ma már elönti a receptek cunamija a facebookot, viszont rengeteg idő és energia ráfordítást jelent a számunkra megfelelőt kiválasztani a bőséges kínálatból. Török Eszter könyvének legnagyobb erénye az, hogy röviden, szakszerűen, de olvasmányosan összefoglalja az egészséges táplálkozás alapelveit, és rengeteg finomsággal bizonyítja be nekünk, hogy a hozzávalók lecserélésével fantasztikus új ízekkel gazdagodhatunk, miközben a régiekről sem kell lemondanunk.
Jól strukturált könyvet tarthatunk a kezünkben, nem szájbarágós a stílus, a fotók gyönyörűek és ínycsiklandozóak, a receptek változatosak, egyszerűek, de nagyszerűek. Szemléletformáló szerepén túl meghozza a kedvet ahhoz, hogy kipróbáljunk olyan hozzávalókat is, amelyekről eddig nem is hallottunk. Nem zseniális és letaglózó darab, inkább hasznos és praktikus, de nem csak porfogó funkciót fog betölteni a konyhaasztalon, az biztos!
8/10
Megjegyzések
Megjegyzés küldése