Budai Zsanett - Tonté Barbara: Romani Gastro

romani-gastro


Bódi Margó kellett ahhoz, hogy felfedezzem magamnak a cigány konyhát. A nevezett hölgy művészeti tevékenysége nem érte el az ingerküszöbömet, a vele készült főzőműsor és a szakácskönyve annál inkább. Hatalmas kedvencem lett a mocskos tészta (semmi extra, sima tészta jól összekeverve nem kevés szilvalekvárral, egyszerű, de nagyszerű,  ínyenceknek Borbás Marcsi változatát ajánlom), és elraktároztam a kulináris emlékezetemben az olyan ételeket, mint pl. a bodag. Aztán egyszer teljesen véletlenül felfedeztem a neten a Romani Gastro blogot, amelyet két roma hölgy vezet, és valami eszméletlen finomságokat dobnak össze a hagyományos cigány ételekre alapozva, de abszolút modern köntösbe bújtatva, öröm nézni a kreatívabbnál kreatívabb ötleteket, és azt, hogy milyen sokat tesznek azért, hogy a gasztronómián keresztül megismertessék a kultúrájukat az olvasókkal. Most végre megjelent az első szakácskönyvük, amelyet természetesen viharsebesen beszereztem, és kíváncsian lapoztam végig. Nem csalódtam, abszolút azt kaptam, amit vártam, klasszikus ételeket a lányoktól megszokott extra csavarral, gyönyörű képekkel, és kiváló szerkesztéssel. Hiánypótló és teljes mértékben konyhatündér-barát darab!


Néhány keresetlen szóval le is tudják a szerzők a bevezetőt, és már el is merülhetünk a kulináris orgiában, amelynek keretén belül folyamatosan sorjáznak előttünk a laktató levesek, a megdöbbentően különleges főételek, és természetesen az ínycsiklandozó desszertek, és péksütemények. Legmélyebb sajnálatomra néhányat közülük biztosan nem fogok kipróbálni (nem eszem meg a libát, amely az egyik fontos alapanyaga a cigány konyhának, a libazsírt sem bírja a gyomrom, és a halra rá sem tudok nézni, nemhogy még meg is egyem), de azért nem kell nagyon sajnálni, mert így is olyan finomságok közül válogathatok, mint pl. a cigány rétes (ferdinándi aszalt áfonyával és szeletelt mandulával, nagyon jól néz ki!) vagy a paradicsomos fordított pite. A mocskos tésztát természetesen a lányok sem hagyták ki, de a hagyományos fogásokon kívül olyan, elsőre nagyon extrém ételeket ajánlanak nekünk, mint pl. a csülökszuflé, a babos tészta vagy a káposztás lecsó.


A cigány konyhát hajlamosak vagyunk lebecsülni, pedig rengeteg kis rejtett gyöngyszemet tartogat a kíváncsi érdeklődő számára, és annak, aki nem riad meg a különlegesebb receptúráktól, bátran ajánlom a két blogger remek könyvét, tökéletes alkalom a kulinária ezen szegletével való ismerkedésre. A könyv jól szerkesztett, a receptek jól követhetők, a hozzájuk kapcsolódó kis történetek szívet melengetőek, nem kozmetikázták túl a szöveget, megmaradt a szerzők a blogról jól ismert egyszerű, közvetlen stílusa. Az egyetlen dolog, ami engem zavart, hogy nem lehet tudni, hogy melyik finomságot melyik hölgy követte el, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Szerethető, jó kis szakácskönyv, érdemes beszerezni!


9/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs