Ostoros rétes

ostoros-retes-003


Amikor megláttam a Rétesmánia című szakácskönyvben az ostoros rétes fotóját, azonnal tudtam, hogy én ezt a finomságot el fogom készíteni. Most érkezett el a pillanat, alig vártam, hogy kikerüljön a sütőből a csábítóan illatozó csokis kalács (mert ez bizony az, fogalmam sincs, miért hívják rétesnek, de szerintem mindegy is), naná, hogy nem bírtuk ki atyámmal (aki tevékenyen részt vett az elkészítésben), és még langyosan ellenőriztük a minőséget. Már csak mutatóban van a két szép darab kalácsból, még jó, hogy hétvégén megyek tornázni, mert az az igazság, hogy ez bizony nem egészséges változatban készült, de hát időnként bűnözni is kell, nem?


Ostoros rétes


ostoros-retes-003Hozzávalók:


Tésztához:



  • 3,5 dl tej

  • 2 ek cukor

  • 5 dkg élesztő

  • 60 dkg liszt

  • 3 tojássárgája

  • 1 dl étolaj

  • 1 csipet só


Töltelékhez:



  • 25 dkg puha vaj (felkockáz, mikróba tesz, megpuhít, nem kell túlbonyolítani az életünket)

  • 20 dkg porcukor

  • 3 ek kakaópor


Tetejére:



  • 1 db tojás


Elkészítés:


1 dl tejet meglangyosítunk egy kisebb tálban a mikróban, adunk hozzá 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba tesszük a lisztet (stréberek szitálhatják is, én túlságosan kényelmes vagyok ehhez a művelethez), hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a tojássárgájákat, a sót és az étolajat, a végén pedig az élesztős tejet. Begyúrjuk a tésztát (akkor jó, ha elválik az edény falától és kis kezünkre sem tapad belőle), tiszta konyharuhát terítünk rá, és langyos helyen (=radiátor közelében) 50 percig hagyjuk szundikálni.


Ha megkelt a tészta, a töltelék hozzávalóit nemes egyszerűséggel összekeverjük a kézi mixerrel (ha karra akarunk gyúrni, fakanállal is előadhatjuk a mutatványt, én rábíztam a gépre a feladatot). Elfelezzük a tésztát, majd a fél tésztát harmadoljuk, és lisztezett felületen mindegyik részt kinyújtjuk, jó vastagon megkenjük töltelékkel (ne sajnáljuk, majd letornázzuk, ennyi nekünk is jár!), és bejgliszerűen feltekerjük. Ha megvagyunk, mind a három rudacskát megvékonyítjuk és ügyesen (vagy ügyetlenül, ne stresszeljünk ezen, a család megeszi úgy is. ha nem nyerünk szépségversenyt a finomság küllemével) összefonjuk. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, átpakoljuk rá a kalácstésztát, majd a tészta másik felével ugyanezt végigjátsszuk, így mire végzünk két szép kalácsunk fog mosolyogni a tepsiben. Letakarjuk őkelméket tiszta konyharuhával, 15 percig pihiznek még, aztán már csak annyi a dolgunk, hogy lekenjük őket a felvert tojással, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Tűpróbával (fogpiszkálót beleszúr, ha tisztán jön ki belőle, jók vagyunk) ellenőrizzük a tészta állagát, és angyali türelemmel megvárjuk, amíg legalább langyosra hűlnek a kalácsok (olyan jó illata van, hogy úgysem tudjuk megtartóztatni magunkat egyetlen perccel sem tovább), szeleteljük, habzsoljuk. Egy pohár tejjel/teával mennyei reggeli/vacsora. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!


 ostoros-retes-005


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs