Borbás Marcsi: Édes békeidők

borbas-marcsi


Ha szombat, akkor Gasztroangyal. Mindig úgy alakítom a programomat, hogy pontban ötkor a tévé előtt üljek, és elmerüljek a gasztronómia Marcsis világában. Véleményem szerint igazi értékmentést folytat a műsorvezetőnő, a hagyományos vidéki konyhát mutatja meg nekünk (időnként nemzetközi kitekintéssel ld. pl. az orosz kulináris kalandozást), és azt a slow-food életérzést, amelyet a rohanó nagyvárosi életben képtelenség kivitelezni. Sok év után sem lett unalmas a műsor, még mindig jobbnál jobb igazi nagymamis receptekkel örvendeztetik meg a nézőket az alkotók és érdekes helyszíneket, gasztronómiai különlegességeket mutatnak meg nekünk. Borbás Marcsi összes szakácskönyvét beszereztem, és nagyon szeretem őket, ezért nem volt kérdés, hogy az új kiadványt is előrendelem és viharsebesen végiglapozom. Ismét nem csalódtam, remek kis darab lett ez is, megint van egy kis időre mit sütni belőle a családnak.


Ezúttal kissé eltért a megszokott sémától a szerző, nem hagyományos vidéki sütikben tobzódunk (bár azért akad egy-két kivétel, pl.  tarpai paraszt porlós, amely annyira egyszerűen nagyszerű, hogy biztosan ki fogom próbálni). Most a klasszikus finomságok között kalandozunk, semmi extra, "csak" olyan békebeli édességek, mint a Dobos torta, a Rigó Jancsi, a mignon vagy az Eszterházy torta. Alapsütemények tárháza lett ez a hangulatos kivitelezésű könyv, ha eddig nem tudtad, hogyan készítsd az aranygaluskát, a madártejet, a méteres kalácsot vagy a buktát, most megszerezheted a szükséges ismereteket és olyan ínycsiklandozóra sikerült a receptek leírása, hogy tuti biztos abban a percben neki akarsz állni az elkészítésüknek, ha elolvasod őket.


Tökéletes karácsonyi ajándék ez a remek szakácskönyv, amely egyáltalán nem egészséges recepteket tartalmaz, ezekben a finomságokban bizony benne van, ami ahhoz kell, hogy úgy érezd, a nagymamád sütötte neked, nem trendi, de tartalmazza azokat az alapsütiket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a család és te is jól érezzétek magatokat a bőrötökben. Mert az egészséges ételek szépek és jók, de kár lenne kihagyni az életünkből ezeket a mennyei desszerteket, azokat a hagyományos ízeket, amelyekkel továbbadhatod nagyszüleid tudását a gyerekeidnek. Tényleg nem tudom, melyikkel kezdjem, legyen egy pavlova, egy zserbó, egy Rákóczi túrós, vagy talán mákos derelye? Ebben a sorrendben azt hiszem, jó lesz...


10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs