Karácsonyi kekszgolyó és keksztekercs

kekszgolyo-es-keksztekercs-002


Minden családnak megvan a saját karácsonyi sütije, amely minden évben elkészítésre kerül, mert anélkül nem lenne teljes az ünnep. Nálunk ez a kekszgolyó és a keksztekercs, szigorúan apukám és a sógorom által elkészítve (apa: kekszgolyó, sógorom: keksztekercs, én pedig csak kuktáskodom). Egyáltalán nem bonyolult finomság, azonban különleges ismertetőjegye, hogy abszolút megérzésen alapul az ízesítése, vagyis folyamatosan kóstolunk, és addig pakoljuk bele a cuccokat, amíg mindenki úgy gondolja, hogy most már jó lesz. Az alábbi mennyiségek tehát csak tájékoztató jellegűek, kiindulási alapnak tekintendők, minden hozzávalót ki kell tenni a konyhaasztalra, hogy kéznél legyenek, és ha valamiből hiányérzetünk van, gátlás nélkül borítsuk bele a tálba, amelyben összeállítjuk a finomságot.


Karácsonyi kekszgolyó és keksztekercs


kekszgolyo-es-keksztekercs-002


Hozzávalók:



  • 1 kg darált keksz 

  • 4 dl kávé (ki ne számold, főzz le egy teljes adagot a kotyogón és borítsd bele a cuccba)

  • 1 dl tej (kétszer borítsd meg a tejesdobozt nyitásnak, aztán majd meglátod, mennyi kell bele)

  • 4 ek kakaópor (tutira több kell bele, de ennél kevesebb biztosan nem)

  • 20 dkg porcukor (mondtam én, hogy diétás a süti? na ugye, hogy nem!)

  • 1 kis üveg baracklekvár (házi a legjobb, mert annak isteni az íze)

  • 2 dl csokilikőr (általában kávélikőrt használunk, de most voltam olyan hanyag, hogy nem vettem, le is lettem tolva rendesen, de azért túléltük. Atyám gyakorlati tanácsa: laza csuklóval borítsuk meg az üveget, az a tuti)

  • 1 kupica rum

  • kókuszreszelék (1 nagy tasak biztos kell)


Keksztekercs krémjéhez:



  • 15 dkg puha vaj (mikróban meglangyosítjuk, várja a halál, amíg magától megpuhul)

  • 10 dkg porcukor


Tehát fogunk egy szép nagy tálat. Beleborítjuk a darált kekszet, hozzáadjuk a baracklekvárt, a tejet, a kávét, a porcukrot, a rumot, a csokilikőrt, a kakaóport. Felgyűrjük a ruhaujjat és puszta kézzel nekiesünk a masszának, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. És most jön az élvezetes rész: nekiállunk kóstolni, és addig borogatunk bele mindent a hozzávalók közül, amíg jónak nem minősítjük a végeredményt. 


A kekszes alapot elfelezzük, az egyikből kis golyókat gyártunk saját kezűleg, jól megforgatjuk kókuszreszelékben, felpakoljuk egy tálcára, és miután ellenőriztük a minőséget, viharsebesen eltakarítjuk a szemünk elől, és hűvös helyre tesszük egy éjszakára (össze kell érnie az ízeknek). 


A tészta másik feléből készül a keksztekercs a következő módon: a krémhez a puha vajat és a porcukrot krémesre keverjük. Sütőpapírra kókuszreszeléket szórunk, kinyújtjuk rajta a tésztát, megkenjük a krémmel, feltekerjük, kettévágjuk, alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakára elküldjük szundizni a hűtőbe. Ennyi. Egyszerű, gyors, mennyeien finom. Nem diétás, de kit érdekel, majd letornázzuk, egyszer van egy évben karácsony, nem?


 


kekszgolyo-es-keksztekercs-002


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs